Sistem modern, funcționare rudimentară

Data publicării:
canal arad


De mai bine de o lună, locuitorii cartierului Bujac din Arad aud zi şi noapte motoarele turate ale vidanjelor în apropierea caselor. Este soluția găsită de compania de apă, ca să suplinească problemele apărute la noua canalizare. Sistemul este în reparații, iar acum funcționează practic ca o latrină clasică.

„Se strică destul de des. Se înfundă, când plouă, îs bălţi peste tot... [Ce părere aveţi că acum, mai nou, cu vidanjera se curăţă canalizarea?] Am ajuns iarăși în anii 75!”, spune un locuitor.

„[De ce credeţi că se tot strică?] De ce?! Fiindcă nu îi făcută cum trebuie! Părerea mea! Nu are scurgere, nu are pantă, nu are... nu ştiu! [Vă amintiţi de câte ori tot vin să o repare de când s-a făcut canalizarea?] În fiecare zi!", adaugă un altul.

„În fiecare zi! Deci Dâmboviţa (n.red. - strada) e în fiecare zi! Şi mirosul e insuportabil, nu poţi ca să mai... să rezişti”, completează un alt arădean.

Încheiată în 2011, introducerea canalizării în trei cartiere de case din Arad a fost considerată un succes de primărie care a anunţat că modernizarea a costat în total 40 de milioane de euro. Cu toate acestea, problemele apărute după terminarea lucrărilor de construcţie i-au făcut pe mulţi localnici să regrete că s-au legat la noul sistem de evacuare a apelor uzate. Si tot de atunci vidanja e parte din peisajul zilnic

 „Compania de apă întreţine procesul de colectare a apelor uzate cu ajutorul utilajelor din dotare, este vorba de pompe şi vindanje, pe mai multe străzi din cartierul Bujac, zilnic între orele 08:30 şi 23:00”, explică Monica Iovan – purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Arad.

Canalizarea cu probleme a fost realizată de un consorţiu de firme din care făcea parte şi firma Confort, ce aparține controversatului om de afaceri Georgică Cornu, cel care practic va suporta si costul reparatiilor.

Practic finanţarea se realizează din sumele reţinute constructorului care a executat în mod necorespunzător lucrarea”, adaugă Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

În prezent, în cartierul afectat sunt înregistrate 2900 de gospodării racordate la sistemul de canalizare. După estimările Primăriei lucrările de remediere vor dura cel puţin până la sfârşitul acestei luni. 
 
Reporter: Dan Codre
 
Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri