Sistemul medical, în insuficienţă respiratorie

Data publicării:
plamani prima

În urmă cu un an, Pavel Pascal s-a născut a doua oară. Medicii din Viena i-au făcut un dublu transplant de plămâni. Periodic, se întoarce în Austria pentru control. Ca să se recupereze complet, ar avea nevoie de îngrijire permanentă. În România există o singură Clinică de Pneumologie: la Timişoara. Bărbatul face naveta de la Arad, dar sunt oameni care vin din toată ţara la clinica de aici. 

”Drumurile le fac pe cheltuiala proprie, toţi bolnavii facem drumurile pe cheltuiala noastră, tocmai de aceea am spus că ar fi bine ca în fiecare oraş mare din ţară să fie centru sau cabinete medicale în care pacienţii să se poată pregăti şi recupera”, spune Pavel Pascal.

 

Lipsa cabinetelor din ţară şi condiţile mizere în care sunt trataţi sunt doar două dintre problemele majore cu care se confruntă care se cei care se pregătesc să facă un transplant de plămâni sau au trecut deja prin operaţie. Medicii din Timişoara sunt hotarâţi să facă tot ce le stă putinţă ca să extindă clinica.

 

”Vrem să extindem clinica pentru că avem pacienţi din toate colţurile ţării începând de la Iaşi, Bucureşti, Constanţa, practic tot Ardealul si Banatul ni se adresează. Vrem să extindem clinica şi cu ajutorul facultăţii de medicină, vrem să o şi dotăm corespunzător pentru imediata perioadă”, afirmă Cristian Oancea, medic pneumolog.

Medicii de la Clinica de Pneumologie din Timişoara oferă pacienţilor un pachet complet de tratamente. Ca să fie parcurse, este nevoie de 20 de zile, timp în care bolnavul rămâne internat. Si terapia fizică face parte din program. Procesul se reia la fiecare două luni.

 

În dotarea clinicii de la spitalul ”Victor Babeş” s-au investit peste 250.000 de euro. Fondurile provin din bugetul local şi de la Universitatea de Medicină de Farmacie. ”Dacă se face aici reabilitarea pre si post operatorie sigur că, ideal ar fi şi transplantul în sine să se facă tot aici”, precizează directorul Voichiţa Lăzureanu.

Însă până atunci, bolnavii continuă să parcurgă zeci, poate sute de kilometri, în căutarea tratamentului care îi ţine în viaţă.

reporteri: Marcela Sferlea, Ana-Maria Mocan
operator: Tibi Alasu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri