Soluţii româno-maghiare pentru cazurile de anevrism: pacienți operați la Timișoara

Data publicării:
operatie a

Dănuţ Ciuban are 42 de ani şi este din Lugoj. Face dializă de un an şi jumătate, de trei ori pe săptămâna, câte patru ore pe zi. Are nevoie de un transplant renal, însă intervenţia nu se poate realiza, pentru că a fost diagnosticat şi cu anevrism.

”De trei ani sunt trecut pe o listă de aşteptare şi am fost internat anul trecut în toamnă având donator pe mama mea. Nu am putut face (transplantul - n.r.) din cauza anevrismului. Aceasta înseamnă o a doua şansă”, ne spune Dănuţ Ciuban.

Şi nu este singurul pacient operat de anevrism la Institutul de Cardiologie din Timişoara. Ladislau Benedek suferea de o formă rară a bolii şi a dezvoltat un anevrism gigant. Mult timp nu a avut niciun simptom, însă la începutul lunii august a început să aibă dureri cumplite. ”Artera principală se umflă în aşa fel încât apasă pe coloană şi nu poţi umbla”, ne dă el detalii.

 

O nouă şansă la viaţă a primit şi un al treilea pacient. Intervențiile chirurgiale au fost efectuate de doi medici de la Institutul de Cardiologie din Timișoara și de șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul NATO din Budapesta. ”Deosebit este faptul că primii doi pacienţi sunt în programul de dializă cronică. Aşteaptă transplantul renal. În cadrul insuficienţei, pacientul tânăr era cu hemoglobina redusă. Prin operaţia de anevrisme în excelenţă poţi să piezi sânge şi atunci trebuie să fii pregătit”, ne-a declarat Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă Timişoara.

”Trebuie să ai foarte multă experienţă ca să rezolvi problemele în aceste cazuri complicate. Toate trei cazuri au fost foarte riscante”, precizează Csaba Dzsinich, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.

 

Anevrismul este o boală care constă în dilatarea patologică a unui vas de sânge. Cei trei pacienţi sunt acum stabili, iar unul dintre ei va putea beneficia în perioada următoare de un transplant renal.

Aceasta intervenţie chirurgicală nu se mai realizează de cinci ani la Timişoara, însă medicii de la Spitalul Județean au făcut mai multe demersuri pentru a relua activitate. În județul Timiș aproximativ 600 de persoane se află pe lista de așteptare pentru a primi un rinichi nou.

Reporter: Marcela Sferlea
Operator: A. Lungu/ G. Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri