Solventul, neinteresant pentru Gazprom

Data publicării:
n06 20solventul 20neinteresant 20pentru 20gazprom 20010113-41439

Combinatul Solventul a scris istorie. Astăzi, fostele birouri și laboratoare par desprinse dintr-un film de groază. După o privatizare eșuată, nu se mai ştie cui aparţine fosta fabrică

Există două firme care își dispută supremația. Ambele spun că au acte cu care pot dovedi posesia. S-au dat în judecată reciproc, iar procesele sunt departe de final. Una dintre firme e din Timișoara. Cealaltă din Constanța.

Între cele 2 firme s-a dus un război și în afara instanței, prin firmele lor de pază și protecție. Conflictul se numără în plângeri și dosare penale.

În ciuda conflictului, jumătate dintre clădirile de pe platformă au fost dărâmate. Tehnologia a ajuns la fier vechi. Dar nu cele 40 de hectare de teren costă o avere.

Solventul este legat prin intermediul unei conducte de 130 de kilometri de Combinatul petrochimic din Pancevo, Serbia.

Astăzi, pentru construcţia unei astfel de conducte ar fi nevoie de milioane de euro, pentru că trebuie făcute expropieri.

În mediul economic din vestul țării, de mai bine de un an, există informații că grupul rus Gazprom ar fi interest să preia Solventul. După lungi speculații, Digi24 Timișoara a obținut în exclusivitate un răspuns ferm.

”România este una dintre țările prioritare atunci când vine vorba de dezvoltarea companiei NIS / Gazprom. Analizăm permanent posibilitățile de dezvoltare ale afacerilor noastre în România - indiferent că vorbim despre producția, vânzarea sau distribuirea produselor noastre. Totuși, platforma Solventul nu se află pe lista noastră de posibile achiziții.sursă: biroul de presă al NIS / Gazprom

Ambele firme susțin că un plan de rezervă ar fi transformarea fostului combinat într-un proiect rezidenţial. Nici punerea în aplicare a acestui plan nu este simplă. Terenul e contaminat cu substanțe toxice, spun inspectorii de mediu.

Nici planurile primăriei nu se potrivesc cu intențiile celor care dispută terenul.

Între atâtea incertitudini şi scenarii, un lucru e sigur: Solventul, combinatul care a scris o fila din istoria economică a României, nu va rămâne în picioare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri