Spectacol... pe mâna publicului. ”Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân” s-a jucat la Festivalul Dramaturgiei Românești

Data publicării:
piesa

”Credeți că trebuie să dezvoltăm o industrie care ne va prelungi din ce în ce mai mult viața? Variantele de răspuns sunt plus da, minus nu și întreabă-mă din nou la șaisezeci de ani. Start vot”

Înarmați cu bannere prin care și-au exprimat votul, spectatorii au hotărât aseară, scenă cu scenă, soarta personajelor din piesa ”Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân”. Cei mai încântați de spectacolul interactiv au fost străinii:

”Să simți emoțiile unor vârste diferite alături de oamenii din public, să ții cont de deciziile lor. Da, e ceva nou pentru mine”,
”Ridicam cartonașele acelea cu plus înseamnă că suntem de accord, minus că nu suntem de acord și 60 – să ne întrebe peste șaizeci de ani”,
”Chiar mă gândesc serios ce voi face când o să am șaizeci de ani”.

Piesa a fost scrisă pe baza unei cercetări despre îmbătrânirea populației, realizate în România și Germania.

”Majoritatea decide în primele trei momente, apoi se schimbă un pic mecanismul alegerii și practic publicul din seară respectivă își face propriul spectacol”, ne spune Ștefan Peca, dramaturg / autorul piesei.

Așa s-a întâmplat și la reprezentația de aseară. Printre cei care au decis cum va evolua firul poveștii a fost și ministrul culturii, aflat printre spectatori.

”Am văzut o piesă foarte interesantă și i-am felicitat și pe cei care organizează, și pe cei care joacă. Foarte interesantă această abordare și diversele vârste prin care trecem, suntem condamnați să trecem”, ne-a declarat Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii.

A fost nevoie de luni de muncă pentru ca studiul despre îmbătrânirea populației să prindă contur.

”Am dezvoltat trei moduri diferite de cercetare pentru a aduce acest subiect al îmbătrânirii pe scenă. Multe pagini despre multele semne ale modului în care îmbătrânim, în care ne dorim să îmbătrânim”, spune Heidi Wiley, director executiv European Theatre Convention.

Spectacolul este o coproducție a Teatrului Național din Timișoara și a Badisches Staatstheater Karlsruhe. Piesa a fost prezentată aseară în cadrul Festivalului Dramaturgiei Românești.

Invitată în jurnalul Digi24 Timișoara a fost Oana Borș, selecționer FEST-FDR 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri