Spitale datornice la pacienţi. Judeţeanul din Timişoara trebuie să returneze aproape un milion de lei

Data publicării:
spitale prima

Spitalul Judeţean din Timişoara are în prezent cea mai mare datorie către pacienţi, aproape 940.000 de lei, către 424 de pacienţi. Deocamdată, unitatea sanitară achită sumele către bolnavii care le-au solicitat în prima jumătate a anului trecut. Soluţia găsită de conducere este mărirea sumei alocate lunar, în această direcţie.

”Este alocată o sumă pe lună, pe care vrem s-o mărim şi noi, în următorul comitet director, tocmai pentru a avansa plata acestor datorii şi a nu mai ţine oamenii atâta timp, având în vedere că la ora actuală spitalul este stabil din punct de vedere financiar”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Între timp, situaţia nu este nici pe departe rezolvată. Mulţi dintre pacienţi spun că sunt nevoiţi să-şi cumpere, în continuare, medicamente, chiar dacă sunt internaţi în spital. De cealaltă parte, sunt şi pacienţi care chiar dacă trebuie să-şi plătească tratamentul, nu vor cere banii înapoi din cauza birocraţiei: - Ce v-au spus medicii, că nu au în spital? ”Nu au zis nimic, au zis să-i dau soţului reţeta”, - Vi se pare normal? ”Nu mi se pare normal. Am extirpată valva mitrală cu o proteză şi nimic nu-mi dau, nici medicamente gratuite, nici compensate”, ”Probabil dacă ar fi o sumă enormă, aş încerca, poate... dar fiind o sumă mică, nu văd. Ştiţi care sunt procedurile? Asta nu ştiu, dar cred că m-aş interesa la un avocat”, ”Pierdere de timp, şi până la urmă ajungi să renunţi la banii respectivi, asta este...”.

Conducerea unităţii contrazice pacienţii şi spune că probleme cu aprovizionarea sunt doar la o singură secţie. ”În acest moment singura solicitare este legată de Clinica de Politraumatologie unde licitaţia va fi finalizată la sfârşitul lunii decembrie, doar acele materiale sunt astăzi în suspans în ceea ce priveşte dotarea Spitalului Judeţean”, a afirmat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate avertizează spitalele în legătură cu legea în vigoare, mai ales că, spun reprezentanţii institutuţiei, banii decontaţi pe serviciile medicale, le-ar putea ajunge unităţilor pentru aprovizionare.

”Le atragem în continuare atenţia că au obligaţia de-a garanta pe toată perioada spitalizării accesul bolnavilor la medicamente şi materiale sanitare”, precizează Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.

Încă patru spitale din Timiş trebuie să returneze bani pacienţilor, sumele ajungând la peste 650.000 de lei.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri