Spitale „low-tech" în Timişoara. Puțini medici folosesc calculatorul

Data publicării:
informatizare spitale a

Melania Oană este medic specialist pediatru la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara şi dedică jumătate din timpul petrecut în cadrul unităţii stocării datelor pe calculator. Consideră că o ajută extrem de mult în munca sa, însă ştie sistemul informaţional nu funcţionează aşa cum ar trebui: ”Este nevoie de o informatizare pe scară largă şi de o bază de date mai complexă, deoarece dacă sunt anumite patologii care dacă am fi avizaţi în mod real de ele, ar fi mult mai în interesul pacientului”.

Informatizarea lasă mult de dorit în spitalele publice din Timişoara. Unităţile sanitare au o bază de date, folosită însă fără prea mare eficienţă.

”Din păcate, programul de spital nu poate fi conectat cu alte programe care sunt în oraș, la medicii de familie, la alte spitale, astfel încât să se formeze o bază comună de date, ceea ce să ne faciliteze nouă oferirea de servicii cât mai eficiente şi performante”, precizează pentru Digi24 Timișoara Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara. 

Faptul că medicii din spital nu folosesc calculatorul sau internetul pentru o mai bună calitate a actului medical este confirmat şi de către foştii pacienţi: ”N-am văzut niciodată, adică pe hârtie şi-atâta tot, nu calculator, nu. De exemplu la mine dacă merg să-l văd pe bebe, şi trebuie să apară numele meu, al tatălui, dar aşa nu, n-am văzut”, ”Nu, deci doar cu trimitere, te consultă, dar altceva nu, aşa ceva n-am văzut”, ”Nu, acuma în ultimul timp nu, dar medicul de familie întodeauna pe calculator face reţetele”.

 

Medicii de familie sunt singurii care operează doar pe calculator, în sistemul implementat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Numai de la începutul anului au fost eliberate peste 700.000 de reţete electronice. Acestea ar trebui să ajungă direct la farmacist tot prin intermediul internetului. Sistemul nu a fost însă implementat, aşa că pacientul primeşte medicamentele tot cu hârtia în mână.

”Ar fi mult mai eficient pentru că de multe ori se întâmplă, fie dacă nu se blochează net-ul, să rămânem în pană cu toner-ul de la imprimantă, şi-atunci apare o problemă în eliberarea reţetei”, sună opinia Elisabetei Spătaru, medic de familie, culeasă de Digi24 Timișoara.

La nivel naţional au fost eliberate peste 24 de milioane de reţete în format electronic de la începutul anului. Sistemul va funcţiona complet odată cu apariţia cardurilor de sănătate. Cât despre spitale, specialiştii spun că vor mai trece câţiva ani până când ţara noastră se va alinia statelor europene din punctul de vedere al informatizării.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Redactor: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri