Spitalul Athena din Timişoara, în insolvență. Încotro se îndreaptă angajații

Data publicării:
athena

În luna octombrie a anului trecut, cea mai mare unitate sanitară privată din vestul ţării era zguduită de un scandal privind decontarea fictivă a unor servicii medicale. Lovitura de graţie a venit opt luni mai târziu. Numele Clinicii Athena era asociat cu acuzații de trafic de ovule. Unitatea sanitară a început astfel să-şi piardă din clienţi, iar ca o consecinţă, nu a mai putut susţine cheltuielile.

Zece medici, asistente şi moaşe - cu toții au fost trimişi în concediu. Practic, personalul sectiei de Obstetrică. ”Momentan este în concediu, l-am lăsat în concediu de odihnă, urmând să-l reactivăm în momentul în care structura permite reluarea acestei activităţi. Toată echipa asta va fi reactivată şi aşteaptă practic telefonul nostru în momentul în care lucrurile revin pe făgaşul normal şi se ajunge la finalitatea aceasta şi la discuţiile legate de planul de restructurare”, precizează Bogdan Cioată, directorul medical al Spitalulul Athena.

Proprietarul Clinicii Athena este cercetat în libertate, însă sub control judiciar. Are interdicţie să profeseze. O parte din fondurile unităţii sanitare veneau şi din colaborarea pe care Konstantinos Giatras o avea cu clinici din Grecia. În condiţiile actuale, spitalul rămâne fără o importantă sursă de finantare.

”Ar putea să lucreze în România, dar nu i se dă voie pentru că se apreciază că s-a folosit de această profesie pentru fertilizare in vitro. Ar putea să lucreze în Grecia, dar nu i se permite să plece, având interdicţia de-a părăsi judeţul Timiş”, spune Arcadie Anastasescu, avocatul lui Konstantinos Giatras.

Între timp, angajaţii clinicii intrate recent în insolvenţă încep să-şi caute de lucru. Mulţi s-au orientat spre Maternitatea Bega, de unde au plecat în urmă cu câţiva ani, în sistemul privat. Aici însă, posturile sunt blocate. O variantă ar fi voluntariatul. Mai ales in sectiile unde este mare lipsă de personal.

”Din aceste cadre care fac voluntariat acum, încercăm, în momentul când se deblochează un post să alegem, normal, cele care au mai multă experienţă şi cele mai bine pregătite, să le angajăm definitiv în clinică”, spune Doru Anastasiu, şeful Maternităţii Bega, Spitalul Judeţean din Timişoara.

Clinica Bega din Timişoara funcţionează cu jumătate din personalul mediu şi auxiliar necesar. Solicitările la diverse instituţii ale statului pentru găsirea unor soluţii au ramas fara raspuns. ”Oricum suntem foarte puţine, una singură la o secţie întreagă. Ce ne-ar mulţumi măcar, să zicem aşa, să lucrăm măcar la normă normală, nu să lucrăm o normă şi jumătate”, afirmă Amalia Stan, asistentă la Maternitatea Bega.

Multe dintre asistentele care au lucrat în cadrul Clinicii Athena au plecat din unităţile sanitare de stat. Acum, acestea trebuie să se reorienteze. Fie vor aştepta deblocarea posturilor in sistemul public, fie vor pleca în străinătate, deoarece în mediul sanitar privat din Timişoara nu mai există de mult locuri disponibile.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri