Spitalul Judeţean din Timişoara: operaţie salvatoare pentru pacienţii în comă

Data publicării:
operatie

Medicii din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara au intervenit chirurgical vineri, la o pacientă în vârstă de 69 de ani, aflată de două săptămâni în comă profundă. Femeia a suferit un abces cerebral, o afecţiune rară care împiedică circulaţia lichidului cranian prin formaţiuni purulente. În câteva zile, spun medicii, pacienta se va trezi din comă şi va începe recuperarea.

”Intervenţia aceasta minimă este de-a desface aceste cămăruţe şi de-a crea un coridor de circulaţie a lichidului cefalorahidian pentru a evita montarea de alte device-uri care se pot pune definitiv.Post operator, presiunea scăzând, ar trebui să se trezească”, afirmă Daniel Costea, medic specialist neurochirurgie, la Spitalul Judeţean din Timişoara.

În cazul intervenţiei prin metoda clasică şi, anume, cu alte instrumente şi, implicit, tăieturi mai mari, riscul de-a leza creierul este foarte mare. Astfel, pacienţii ar putea rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii. Prin noua tehnică, însă, acest risc este minim.

”Inciziile sunt mici, orificiile care se fac în calota craniană sunt mici, distrucţia cerebrală în intervenţia operatorie este mică. Acest lucru este foarte important, pentru că altfel putem intra oriunde în creierul omului, dar contează ce lăsăm în urmă”, precizează Horia Pleş, şeful Secţiei de Neurochirurgie, Spitalul Judeţean din Timişoara.

Endoscopul, format din două tuburi subţiri, unul dotat cu o cameră video, a costat peste 20.000 de euro, însă piesele acestuia sunt extrem de fragile. Prin urmare, doar doi specialişti din spital au fost instruiţi să-l utilizeze. Atât metoda cât şi aparatul au atras ca un magnet rezidenţii pasionaţi de neurochirurgie. Tinerii speră că în câţiva ani să aibă şi posibilitatea de-a opera prin cele mai moderne tehnici.

”Să poţi intra în interiorul creierului pe o cale minim-invazivă, fără să poţi să faci prea mare distrugere, şi să poţi explora porţiuni semnificative în anatomia lui interioară este un lucru extraordinar. Poate fi un motiv să rămâi în ţară, pentru genul ăsta de tehnică, cu condiţia să ai ocazia să o utilizezi”, afirmă Dragoş Ţirlea, medic rezident neurochirurgie, la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Aproximativ 25 de pacienţi pe an ar putea beneficia, pentru început, de noua tehnică introdusă. Medicii vor interveni în special în cazul infecţiilor cerebrale sau a altor afecţiuni care provoacă o stare de comă.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop, Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri