Sari la conținut

Spitalul Judeţean din Timişoara: pacienți internaţi pe o secţie, dar trataţi pe altele

După ce a suferit un anevrism de aortă, Cornel Olaru a ajuns la Clinica de Chirurgie Vasculară. Medicii au decis să îl opereze de urgenţă şi l-au internat. Pe secţie, saloanele erau pline, aşa că pacientul a fost pus pe o targă şi lăsat să aştepte. ”Aici m-au pus prima dată, aici am rămas”, ne-a relatat Cornel Olaru, pacient. - Ce v-a spus medicul? Că nu sunt locuri? ”Păi da, asta este, când n-ai unde, stai şi pe jos”.

Cazul nu este singular şi tot din lipsă de spaţiu alţi pacienţi au fost cazaţi pe alte secţii. Munca personalului sanitar şi medical a devenit astfel o povară în fiecare zi.

”Avem pacienţi la fiecare etaj, la etajul 3, la etajul 4, la etajul 5, la etajul 6 avem pacienţi cazaţi. Gândiţi-vă la surplusul de efort pe care-l depun asistentele pentru a îngriji aceşti pacienţi, ei sunt cazaţi acolo, dar îngrijirea pacientului se face de către asistentele noastre”, ne-a spus Simona Banciu, asistent-şef la Secţia de Chirurgie Vasculară, Spitalul Judeţean din Timişoara.

O soluţie ar fi să îi treacă pe pacienţi pe liste de aşteptare. Doar că astfel le-ar pune viaţa în pericol, spun medicii. Oricum bolnavii sunt expuşi. Internaţi pe alte secţii, împart salonul cu pacienţi diagnosticaţi cu alte afecţiuni, aşa că riscul de infecţie este ridicat.

”Suntem, practic, sufocaţi de pacienţi. Avem între şase şi nouă pacienţi, în fiecare zi, pe care-i cazăm pe alte secţii. Prin asta-i expunem la diverse pericole, printre astea şi infecţii”, ne-a declarat Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară, Spitalul Judeţean din Timişoara.

Iar datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică arată că numai anul trecut au fost înregistrate la Spitalul Judeţean din Timişoara 760 de infecţii dobândite de pacienţi în spital, pe perioada internării. Conducerea unităţii cunoaşte problema, însă deocamdată nu are o soluţie. ”Nu este un fenomen normal, pentru că există un număr de paturi stabilit prin ordin al Ministerului Sănătăţii, pe care trebuie să-l respectăm cu toţii”, afirmă Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Clinica de Chirurgie Vasculară are 40 de paturi, însă pacienţii care necesită internare sunt cu 10 sau 15% mai mulţi, în fiecare zi. Iar paradoxul este că, deşi o fac spre binele bolnavilor, medicii încalcă legea ori de câte ori decid să spitalizeze mai mult de 40 de persoane. Numărul de paturi din fiecare secţie a fost stabilit de Ministerul Sănătăţii în 2010 şi nu poate fi depăşit. Conducerea Spitalului Judeţean a promis că va analiza situaţia şi, dacă se va dovedi că secţia are nevoie de paturi mai multe, va propune o anexă la acest ordin.