Sari la conținut

Spitalul Județean, la standarde europene

Mai bine de jumătate nu corespund normelor europene, iar unele nu au fost reabilitate de când a fost ridicat spitalul, adică din 1974. Pentru ca acest lucru să poată fi realizat, Consiliul Județean Timiș a alocat unității sanitare o sumă de cinci ori mai mare față de anul trecut.

„Acest salon nu a mai fost renovat din 1974. Anul acesta, însă, ușa și mobilierul vechi vor fi schimbare, pereții vor fi zugrăviți, iar pacienții vor avea acces la un grup sanitar propriu” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Lucrările de reabilitare a spitalului județean au început deja, iar în secții au apărut și primele saloane renovate. Mai bine de jumătate din înăperi însă,  nu corespund normelor europene.

„Mi se pare un lucru foarte bun mai ales pentru pacienții care sunt foarte bolnavi”, spune un pacient.

„Nu sunt foarte okay. Este mizerie pe pereți, are trebui renovat, vopsit, spalat mai des pe jos, dezinfectat”, adaugă un altul.

„Și acasă dacă ai condiții bune trăiești mai bine, dacă nu... La noi ar fi normal să avem condițiile cele mai optime”, este de părere un alt timișorean.

150 de mii de lei vor fi investiți anul acesta în fiecare secție a celei mai mari unități sanitare din vestul țării

„Toate saloanele sunt prevăzute cu grup sanitar propriu și sunt înlocuite în totalitate toate elementele care compun structura unui salon. Deci investiția pe salon se ridică la circa cinci, șase, șapte mii de euro, în funcție de dotarea care exsită în salonul respectiv”, explică Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Pentru ca acest lucru să poată fi realizat, Consiliul Județean Timiș a alocat anul acesta, pentru sănătate, aproape 30 de milioane de lei.

„Anul acesta, dacă calculăm și Spitalul de Psihiatrie, în condițiile astea, probabil că sunt de vreo cinci - șase ori mai mulți (n.r. bani).  Anul acesta, pe zona de sănătate, dacă nu o să dăm către sport, vor mai pleca niște bani, care se vor duce către maternitate”, a precizat Titu Bojin, președintele CJ Timișoara.

Reprezentanții spitalului și-au propus să renoveze toate saloanele unității medicale până la sfârșitul anului.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Adrian Ionescu