Spitalul TBC din Arad, un pas spre renovare 

Data publicării:
licitatie tbc


Inaugurată în 1912, clădirea ce adăposteşte Secţia TBC a Spitalului Judeţean Arad se află în prezent într-o accentuată stare de degradare. Retrocedarea ei către Arhiepiscopia Aradului în urmă cu patru ani a dus Consiliul Judeţean  în imposibilitatea de a efectua orice lucrări de consolidare. Acest lucru a  determinat instituţia să caute soluţii pentru mutarea secţiei.

„[Ar fi nevoie de o renovare?] Da, bineînţeles că da. [E vechi totul?] Da. Sigur. Şi instalaţiile şi tencuiala, şi zugrăveala...”, spune un pacient.

Foarte bine ar fi dacă s-ar renova spitalul! Că îi aşa cum îi”, admite un altul.

Varianta renovării nu este însă pe placul tuturor mai ales că cealaltă soluţie ar implica mutarea Secţiei TBC într-o clădire nouă, construită special în acest scop. Dacă totuşi se va opta pentru reabilitare, cei care o vor face vor trebui să ţină seama de multitudinea de probleme ridicate  de clădirea istorică.

„Ambulanţele moderne nu pot intra pe poarta spitalului pentru că este prea joasă, iar la intrarea principală în spital stă o potenţială bombă, rezervoarele cu oxigen pentru pacienţi care în mod normal ar trebui să stea la 50 de metri de clădire” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

„Ar trebui făcută o locaţie anume. Cu condiţii la standarde europene, cum sunt şi afară, să aibă lifturi, să aibă condiţii, nu stăm câte 10 în salon, nu se poate respira 10 oameni să stai într-un salon”, spune un alt pacient.

„Se vede clar! Geamurile împroptite cu o cărămidă, când îi. Se deschid când bate vântul... Şi plus, mai ales o rampă că, uitaţi, ăştia bolnavii... noi am venit patru persoane să o urcăm...”, spune un însoțitor al unui bolnav.

Renovarea anunţată ar trebui să înceapă  în vara acestui an. Cel puţin asta anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Adrian Țolea  spune că a ajuns la o înţelegere cu Arhiepiscopul Aradului, care s-a angajat să investească integral suma pe care în ultimii ani a încasat-o ca si chirie, aproape 800 de mii de lei.

„Practic, dânsul a spus că ei sunt dispuşi să investească sumele care au fost puse deoparte din chirie pentru a renova clădirea, pentru a remedia problemele de acolo”, explică Adrian Ţolea – preşedinte Consiliul Judeţean Arad.

Deşi nu au negat aceste demersuri şi nici intenţia de a investi în renovare, reprezentanţii Arhiepiscopiei au declarat că nu există momentan nici o înţelegere scrisă în acest sens şi că eventualele reacţii din partea lor vor veni abia după ce această ultimă formalitate va fi făcută.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

 

 

 

 

.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri