Sport în ploaie și frig  

Data publicării:
sport in ploaie si frig

O parte din terenul disponibil a fost revendicat de o persoana care ulterior a decedat.  În fiecare iarnă, elevii sunt plimbați pe la baze sportive private în celălalt capăt al orașului. Pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 7 din Timișoara, să împartă sala de sport concomitent cu alte trei clase este o normalitate. 

„La fiecare oră de educație fizică, în sala de 90 mp se înghesuie peste 80 de elevi. Indiferent de exercițiu spațiul este neîncăpător, iar de jocuri pe echipe nici nu se pune problema”, Raluca Popa - reporter Digi24 Timișoara.

Dacă pentru elevii mai mici exercițiile se desfășoară pe rând, în timp ce colegii lor stau pe bănci sau în vestiare, pentru cei mari, orele se desfășoară afară, indiferent de vreme.

„Mi-e groază că vine iarna, copiii vor trebui să stea în  sala de sport sau pe unul din coridoarele școlii noastre. Este departe de ceea ce nu e ce ne dorim noi pentru acești copii”, povestește  Orieta Popa – învățătoare la Școala Gimnazială Nr. 7 „Sfânta Maria”, din Timișoara.

Când  frigul împiedică orice fel de activitate, elevii sunt trimiși la baze sportive private, aflate la în celălalt capăt al orașului. Cheltuielile sunt suportate din bugetul scolii.

„Deplasarea elevilor până în celălalt capăt al orașului implică și costuri și riscuri și pericole. Pentru că nu toți părinții pot să îi însoțească. Chiar acum timpul e nefavorabil, cu băieții mai poți să faci afară, dar cu fetele exclu”, mai spune și  Zaharia Feneșan - profesorul de sport al Școlii Gimnaziale Nr. 7 „Sfânta Maria”, Timișoara.

„Este destul de departe, mergeam ori cu părinții, ori ne grupam și mergeam cu autorbuzul”, spune un elev.

„Cu atutobuzul făceam cam jumătate de oră”, adaugă un altul.

„De exemplu, ne înghesuim cu clasele mai mici pentru că nu avem contiții, nu avem sală mare și alteori stăm în vestiare și nu facem”, mai povestește o colegă.

„Facem sport cu geacă pe noi, afară. Câteodată facem și în sală, dar câteodată suntem și câte trei clase în sală”, adaugă o altă fetiță.

Planuri pentru a schimba situația există de mai bine de 12 ani, când școala avea în plan construirea unei săli de sport cu bani de la Compania Națională de Investiții. Demersurile s-au oprit după ce o parcelă din teren a fost revendicată de o persoană, care ulterior a decedat. Lipsa unor documente care să facă dovada proprietății terenului i-a împiedicat pe moștenitori să doneze bucata de teren.

„Cu fosta primărie am avut foarte multe discuții și nu am reușit să descoperim în ce consta misterul acelei revendicări, fiindcă parcela respectivă nu o apărea în niciun document de carte funciară”, precizează Gica Dumitru – directorul Școlii Gimnazile Nr. 7 „Sfânta Maria”, Timișoara.

Actuala administrație susține că planuri pentru a îmbunătăți condițiile în școală sunt, însă prioritate a avut repararea acoperișului sau crearea unor spații noi pentru ca elevii să nu mai vină de după amiază. Odată ridicată din nou problema sălii de sport, responsabilii din Primăria Timișoara dau asigurări că vor face un studiu de fezabilitate ca să vadă dacă problema se poate rezolva.  

„Dacă această situație topocadastrală este lămurită iar conform CF- ului nu apare nicio sarcina inclusă va trebui acum, în urgență, să activăm acest studiu de fezabilitate, astfel încât  începând cu anul viitor la finalul proiectului să putem pune ca și poziție execuția acestei săli”, declară și Mihai Costa – șeful Direcţiei Instituţii Şcolare, Primăria Timișoara.

În cel mai fericit scenariu, o sală de sport funcțională ar putea exista în doi sau trei ani. Pentru iarna acestui an, despre locația orelor de sport, există deocamdată doar dicuții, nu și soluții. Situația este cu atât mai gravă cu cât mai multe clase ale Școlii Gimnaziale Nr. 7  au profil sportiv, de unde au ieșit campioni la handbal, baschet și atletism la numeroase competiții județene și naționale.
 
Reporter: Raluca Popa
 
Operator: Andrei Marina


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri