Sporuri amânate din lipsa unei legi

Data publicării:
sporuri prima

După tăierea sporurilor, o asistentă de la Spitalul CFR a primit în această lună, un salariu de... 280 de lei. Alţi medici s-au trezit fără un sfert din salariu. În acelaşi timp, riscul la care se expun zilnic în spital, este acelaşi, susțin cadrele medicale.

”Nouă ne-au fost tăiate sporurile cu 50%, noi aveam sporurile cele mai mari, sporuri justificate prin lege, prin faptul că se lucrează cu substanţe toxice, cu grad înalt de periculozitate. În această branşă este un risc mai mare de cancer decât în celelalte”, afirmă Mihnea Dălban, medic specialist în anatomie patologică.

Iar sporurile nu vor fi acordate mai devreme de anul viitor. Noul regulament privind condiţiile de muncă din spitale încă nu a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii.

”Au venit de la Direcţia de Sănătate Publică şi ne-au explicat că, din păcate, legislaţia nu ne avantajează în momentul actual, deci nu le dă voie să ne pună avizele pe buletinele de noxe”, spune Lavinia Miron, lider de sindicat.

Sporurile cadrelor medicale au fost taiate în urma unei decizii a Curţii de Conturi, pe motiv că sunt ilegale. Cu veniturile diminuate, angajaţii spitalului ameninţă cu demisia în bloc. ”Cam toţi ne gândim în ultimul timp la o decizie drastică, toţi trăim şi muncim în aceleaşi condiţii, şi pentru bani. Vom fi nevoiţi să ne reorientăm, că probabil laboratorul nu va mai putea funcţiona”, spune Adriana Ţârnea, medic laborator.

Pentru ca medicii să primească sporul de muncă în condiții periculoase, conducerea unităţii ar fi trebuit să ceară avizul buletinelor de noxe care stabilește în ce condiții se muncește în secția ATI, în blocul operator și laborator. Dar, în 2010, acest lucru nu s-a realizat, spun medicii, dintr-o greșeală a conducerii de atunci. Acum sindicatele au chemat în instanţă unitatea sanitară.

”Am dat spitalul în judecată ca să vedem... şi poate vom avea câştig de cauză, deoarece vom merge pe dreptul muncii, poate vom avea succes. Iar pe viitor poate vom şi protesta”, spune Lia Bota, lider de sindicat.

După tăierea sporurilor, angajaţii se tem să nu li se ceară şi reatroactiv sumele încasate în ultimii trei ani. Nenumăratele memorii ale conducerii actuale a Spitalului CFR din Timişoara către diverse autorităţi, pentru a ajuta personalul să iasă din impas, nu au avut rezultat.

”Am făcut memorii către Ministerul Transporturilor, către Ministerul Muncii, către Ministerul Sănătăţii, avem un memoriu către Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor. Sperăm să găsim sprijin şi înţelegere privind imputarea retroactivă a acestor sume de bani”, ne-a declarat Nelu Moţ, managerul Spitalului CFR din Timişoara.

Potrivit legislaţiei actuale medicii nu au nicio şansă să obţină sporurile mai repede de 2015. Ministerul Sănătății a semnat un acord cu Federația Sanitas, în luna aprilie, în care se angajează să aprobe noul regulament abia anul viitor.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri