Stagii de practică și voluntariat. Un du-te-vino prin lume!

Data publicării:
practica



Tania este studentă la limbi moderne aplicate. Are 20 de ani și este dornică să vadă lumea. Astăzi, ea și-a depus cererea de înscriere la un stagiu de practică tocmai în Rusia. Îi place limba și vrea să o învețe. „Pentru a putea învăța, cel mai important e să fii printre oamenii aceia, să îi înțelegi, să trăiești cu ei. Vreau să plec în Rusia și să stau acolo cât pot”, spune ea.

Cei care acum se pregătesc să plece au strecurat printre bagaje şi emoții legate de ce vor trăi acolo. Opinii: „Aștept să văd mulți internaționali pentru că eu voi merge pe un proiect internațional, în care vor fi 100 de internaționali”, „Eu aș vrea să învăț cât mai mult despre cultura lor, m-a pasionat de mult asta. Îmi place foarte mult muzica lor, la fel religia, hindi.”

Standurile de înscriere au fost pline de amintiri aduse de cei care s-au întors de pe meleaguri îndepărtate cu noi experiențe. Unii dintre studenţi au lucrat în educație, alții au avut grijă de copii sau bătrâni în zonele defavorizate: „A fost o experiență minunată atât profesional cât și personal, am cunoscut oameni din toată lumea. Am călătorit, am vizitat”, „Când ajungi să stai cu atâția internaționali într-un loc, practic sunt familia ta timp de 6 săptămâni. E ceva ce te schimbă și practic te face un alt om”.

Programele de stagii au trimis în străinătate din 1993 și până acum doar 49 de studenți. De atunci însă, politica facultăților s-a mai schimbat. Acum studenţii pot pleca să fie voluntari în Germania, India, Egipt, Indonezia, Elveția, Polonia și multe altele...

„Ca și români, suntem în Timișoara, nu avem ocazia să întâlnim foarte multe persoane din mai multe țări și, dacă ajung acolo, lucrează pe un proiect împreună cu încă 40 de internaționali din diferite țări”, declară Péter Dudas, vicepreședinte stagii globale de voluntariat.

Există și varianta plecării în străinătate pentru a lucra în domeniul în care studenţii s-au specializat. Multe firme străine primesc românii în practică. „Deschidem percepția asupra lumii. Să vadă cum se întâmplă lucrurile dincolo, să cunoască alți oameni, să vadă că se pot face lucrurile și altfel și să se întoarcă aici înapoi, să schimbe ceva”, adauga Isabela Bucur vicepreședinte stagii globale de practică

În doua zile s-au înscris 20 de tineri care vor să facă voluntariat în străinătate, iar restul o mai pot face până în 31 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri