Statuia Sfântului Nepomuk, cea mai veche din Timișoara, a primit strălucirea de odinioară

Data publicării:
statuie A



Cu o înălțime de peste un metru și șaptezeci de centimetri, statuia Sfântului Nepomuk a fost mai întâi tratată cu acizi chimici, ce au distrus vegetația care creștea pe ea și abia apoi restaurată cu calcar. Atunci când a ajuns la Ioan Oprescu, sculptura era deja distrusă.  ”În primul rând, nu mai avea față și toată suprafața era într-o stare avansată de degradare", ne-a precizat restauratorul.

 

Pregătirile pentru amplasarea statuii în Piața Romanilor au început acum mai bine de o lună atunci când zona pietonală a fost lărgită, iar pavajul, înlocuit. ”Este foarte bine și este extraordinar că, la Timișoara, s-au menținut”, ”Eu știu... Poate trebuia în centru. Nu e zonă cam...”, ”Sunt foarte bucuroasă”, ne-au spus persoanele abordate de echipa Digi24 Timișoara.

Restaurarea celei mai vechi sculpturi din Timișoara i-a luat lui Ioan Oprescu doar trei luni, jumătate din perioada în care se realizează în mod normal o astfel de lucrare. Pentru soclu a fost folosit un tip special de gresie ce a trebuit achiziționat tocmai din județul Harghita. Totul pentru a readuce la starea inițială una din statuile simbol ale Timișoarei. ”Eu sper să o primească cu respect, în primul rând, înțelegere și cu atenție”, ne-a mărturisit restauratorul Ioan Oprescu.

Statuia Sfantului Nepomuk 01
Statuia Sfantului Nepomuk 01


Statuia Sfântului Nepomuk datează din 1722 și este cea mai veche din oraş. Odată cu amplasarea ei în Piața Romanilor, Timișoara întră în galeria marilor capitale europene pentru care Sfântul Nepomuk a devenit deja un simbol.

CITEȘTE ȘI: Se lucrează la refacerea Piaței Romanilor din Timișoara. Acolo va fi mutată statuia Sf. Ioan Nepomuk 

reporter: Manuela Strinu
operator: M. Pop/V. Jiva
editor web: Călin Țenche
foto: Timișoara cea minunată | Facebook 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri