Statul face bani din bunuri confiscate. Timișorenii cumpără parfumuri, șosete sau tigăi la prețuri sensibil mai mici

Data publicării:
magazin finante

De la cafea, detergent sau tigăi, la electrocasnice, parfumuri de firmă și încălțăminte. Toate se găsesc în magazinul unde ajung produsele confiscate de inspectorii de la Direcția Fiscală. Mulți dintre clienți intră doar pentru a vedea ce s-a confiscat recent, dar și pentru că știu că prețurile sunt avantajoase. Este și cazul Mariei Zaharean care a a venit cu planuri clare la cumpărături: ”Am văzut că are ceva parfumuri ieftine, acum depinde ce se confiscă. Sunt la jumătate de preț, față de magazin”.

Deși nu a găsit parfumul căutat, la final, femeia nu a plecat cu mâna goală din magazin: ”Pentru copii, pentru nepoței, niște șosete”, - Ați găsit la prețuri bune? ”Păi da, dacă le-am cumpărat înseamnă că se merită prețul”.

Însă lista de cumpărături a celor care trec pragul magazinului de la parterul Direcției Generale a Finanțelor Publice Timișoara este variată. ”Am cumpărat o dată cafea și o dată papuci de casă și am fost foarte mulțumită. Foarte bune prețurile, față de cele din magazine. Sunt articole noi, de calitate”, ”Uitați, tigăile de exemplu, îmi plac”, - Ați găsit prețuri mai bune? ”Da, da”, - Cam ce produse vă înteresează? ”Blugi am vrut să văd, am vrut să găsesc prețuri mai ieftine”.

De altfel prețurile mici aduc în magazin clienţii: ”Parfumurile, în general, sunt între 80 și 150 de lei. Pleacă de la 30 ml până la 125 ml. Nu contează denumirea parfumului. Șlapi de plajă sau de curte la 5 lei, ghetuțe pentru copii tot la 5 lei”.

Practic, produsele provin din confiscările făcute de polițiști, de agenții vamali sau de inspectorii de la Direcția Fiscală. După ce marfa intră in proprietatea statului, o comisie stabilește ce obiecte trebuie distruse și care trebuie valorificate. După această etapă, sunt fixate prețurile, care sunt sub cele pe care le găsim în majoritatea supermarketurilor.

”În 21 de zile, cei care au confiscat marfa, dar și cei de la Protecția consumatorului stabilesc prețurile în funcție de calitatea mărfii”, precizează Adrian Găvruță, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Timișoara.

Spre exemplu, un șampon antimătreață la 400 de ml costă 22,85 lei într-un supermarket obișnuit, în vreme ce la magazinul Fiscului poate fi achiziționat cu doar 14 lei. O tigaie de teflon costă în jur de 110 lei în supermarket. La magazinul de produse confiscate se vinde chiar şi cu 80 de lei. Diferenţe există şi când vine vorba de produsele electrocasnice. Un aparat de ras eletric, de exemplu, este cu 80 de lei mai ieftin la magazinul Fiscului.

”Putem să spunem că sunt cu 10%, altele cu 30%, altele cu 50%, depinde, dacă de exemplu un produs stă în magazin mai mult de o lună, o lună și ceva se mai scade din preț, comisia hotărăște”, spune Adrian Găvruță.

Magazinul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş s-a deschis în decembrie 2012. Banii obţinuţi din vânzarea produselor confiscate ajung la bugetul statului.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri