Străzi luminate de lampioanele Sfântului Martin. O tradiție plină de candoare și culoare. Imagini din Timișoara și Arad

Data publicării:
Sfantul Martin la Timisoara prima

Cu lampioanele în mână, copiii au înconjurat Biserica Romano-Catolică din Piața Bălcescu din Timişoara. ”Brenne auf, mein Licht, Brenne auf, mein Licht, Aber nur meine liebe Laterne nicht”, recita o fetiță. Cei mici au așteptat cu nerăbdare să învețe cântecele specifice sărbătorii și să își fabrice singuri felinarele colorate. Şi pentru că aşa cere tradiţia, la sfârşit au împărțit între ei, covrigei: Cel mai frumos de Sankt Martin este că venim la biserică și că nu trebuie să plângem sau să facem prostioare!”.

Sfantul Martin la Timisoara 01
Sfantul Martin la Timisoara 01


Sărbătoarea nu este doar un test de creativitate
, spun dascălii. ”Practic, această sărbătoare, într-o singură seară, cu acel covrig care se împarte, așa cum Martin și-a împărțit mantia în două cu omul care îngheța de frig, acest covrig rezolvă enorm de multe probleme. După primul sfântul Martin la grupa mică, putem spune că toți împart și toți sunt încântați să împartă ceva cu colegul de lângă”, ne spune Miralda Beleiu, director al grădiniței ”Nikolaus Lenau” din Timișoara.

Şi la Arad tradiţia Sfântului Martin a fost respectată. ”Este al zecelea an de când am pornit cu copii de la Şcoala Gimnazială ”Aurel Vlaicu” către biserica Şega, în 11 noiembrie. Sperăm să fie toată lumea alături de noi să ne bucurăm de această zi”, afirmă învăţătoarea Diana Păun.

Sfantul Martin la Timisoara 01
Sfantul Martin la Timisoara 01


Părinții ne spun: ”Sunt foarte încântaţi, le place”, - Cum v-aţi simţit? ”Foarte bine, minunat! Anul trecut am ratat şansa. Anul ăsta am avut ocazia să vin. Super! Frumos!”

Sfântul Martin este serbat de întreaga comunitate catolică în fiecare an de 11 noiembrie. Este un simbol al bunătății, iar lampioanele pe care copiii le duc în mână semnifică lumina pe care sfântul a adus-o în sufletele oamenilor.

reporteri: Ioana Sapianu, Dan Codre
operatori: Dan Șoșdean, Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri