Studenţii din Timişoara învaţă pe banii multinaţionalelor. O companie de telecomunicaţii a investit 200.000 de euro într-un laborator

Data publicării:
multinationale

Încă din secolul trecut, tehnologia în domeniul comunicaţiilor a evoluat extrem de mult. De la centralele cu fire, din anii 1960, acum semnalul telefonic se transmite prin reţele 4G care se utilizează digital: ”O staţie de emisie–transmisie 4G. Acestea sunt de fapt partea inteligentă dintr-o reţea. El procesează semnal de gestionare a abonaţilor, de distribuire a semnalului către utilizatori şi de transmisie a pachetelor”.

”Ceea ce este deosebit este pentru că are o latură didactică. Se poate învăţa ce se află în spatele acestei reţele, care este schimbul de mesaje pe care un mobil trebuie să îl facă odată ce este autentificat în reţea, pe unde se plimbă un pachet până ajunge în mobilul tău, ce se întâmplă de fapt când tu accesezi un link de pe internet şi cum ajunge de fapt la tine un pachet”, spune Andrei Uscat, inginer la multinaţională.

Laboratorul performant este destinat studenţilor din anii terminali ai Universităţii Politehnica din Timişoara. Ei vor face aici cursuri, complet gratuit, fără a avea vreo obligaţie faţă de multinaţională.

”Noi o să lucrăm pe echipamente de ultimă generaţie. E foarte bine să vină companiile, cât mai multe, în universitate, să doteze laboratoarele universităţii ca să lucrăm şi noi cu ultimele tehnologii. Pentru că studenţii învaţă practic lucrurile deja din facultate au o oportunitate mult mai bună de a se angaja după aceea”, precizează Vlad Răuţu, student la UPT.

Laboratorul de ultimă generaţie a costat 200.000 de euro şi este locul ideal unde tinerii pot învăţa practic tot ce înseamnă telecomunicaţiile.

”Inaugurând astăzi acest laborator cu tehnologie de ultimă oră vom putea să asigurăm şi studenţilor o pregătire corespunzătoare cu aceste noi tendinţe în tehnologia de telecomunicaţii”, ne-a declarat dr.ing. Cornel Balint, profesor UPT.

Parteneriatul universităţii cu multinaţionala a început în urmă cu 20 de ani. De atunci, multinaţionala a investit în educaţia tinerilor peste un milion de euro. În prezent, aproximativ 80% din angajaţii companiei sunt foşti studenţi ai Univestităţii Politehnica din Timişoara.

”Scopul principal al acestor laboratoare este de a familiariza studenţii cu principiile de bază a tehnologiei LTE, modul de funcţionare. Colateral să spunem se îndrăgostesc cumva de tehnologia noastră şi din punctul ăsta de vedere dacă doresc să lucreze în Alcatel-Lucent îi primi cu braţele deschise”, afirmă Eugen Şerbănescu, directorul multinaţionalei.

Compania de telecomunicaţii va edita şi un manual teoretic pentru studenţi, bazat tocmai pe tehnologia 4G prezentă în laborator.

Burse de top de la companii multinaţionale, în partea de vest a ţării 

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri