Sari la conținut

Supereroi pentru viață. Zeci de studenți din Timișoara donează sânge în cadrul unei competiții neobișnuite

O asistentă îi ia tensiunea unui student: ”Perfect. E bine”. După ce au trecut printr-o evaluare a stării de sănătate, aproape 20 de tineri care învață la Universitatea Politehnica din Timișoara au donat sânge în primele două ore de la startul campaniei. Printre ei și Bogdan Micșa, student în primul an la Facultatea de Electronică și Telecomunicații. Tânărul de 19 ani a vrut să le dea un exemplu colegilor. ”E prima oară și am puțin emoții.E bine pentru stimularea studenților. Din câte știu nu prea merge lumea la donare, ceea ce nu e prea bine”, spune Bogdan Micșa, student la Facultatea de Electronică și Telecomunicații din UPT.

Pe lângă satisfacția unei fapte bune, studenților li se fac analizele gratuit și își află grupa de sânge. ”La început am avut emoții că am grezut că e ceva diferit, dar e la fel”, spune Bogdan Micșa.

Printre cei care au răspuns pozitiv inițiativei s-au numărat și cadre didactice. ”Ar trebui să se formeze o atitudine civică mai dezvoltată. Prin acțiunile astea am putea să schimbăm ceva”, afirmă Mircea Vișescu.

”Fiecare student donator va aduce în contul facultății pe care o reprezintă un punct, iar fiecare profesor donator, 5 puncte. Iar pentru a oferi șanse egale ne-am gândit să raportăm numărul donatorilor la numărul total de studenți, respectiv profesori.Va primi o diplomă de cea mai eroică dintre facultăți și urmează și alte surprize”, ne-a declarat Iris Mihai, coordonatorul campaniei „Supereroi pentru viață".

- La ce facultate ești? ”Construcții”, - Și mai ai și alți colegi care vin? ”Probabil că vor veni. E o inițiativă foarte bună pentru că sunt mulți care au nevoie de sânge”, ”Inginerie chimică. Mi se pare o idee foarte bună și chiar mă bucur”, - Ai mai avut ocazia să donezi sânge? ”Sincer, nu”.

Medicii spun să sprijinul studenților va reprezenta un beneficiu pentru pacienții internați în spital. Asta, în condițiile în care în România donează sânge numai 1% din populație, procent de zece ori mai mic decât cel din Danemarca. O statistică din anul 2012 mai arată că englezii, olandezii sau nemții sunt de asemenea receptivi la donarea de sânge.

”Donatori sunt, dar am putea să avem mai mulți având în vedere că avem multe spitale în Timișoara care au nevoie mare de sânge. Începând de la Institutul de Cardiologie, de Hemtologie, Urgențele, Spitalul Județean, Spitalul Municipal care sunt consumatori constanți de sânge pentru anumite afecțiuni”, spune Carmen Drăgoi, medic la Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara.

Competiția între facultăți se desfășoară în perioada 23-27 februarie.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche