Suspiciune de fraudă legată de plasarea de forţă de muncă în străinătate

Data publicării:
joburi prima

Nu intraţi cumva să le daţi banii pentru că e o mare ţeapă. Deci trebuia să plecăm, domnii de acolo care sunt pe cealaltă parte trebuiau să plece, din ianuarie, şi nimeni nu o plecat” - În faţa sediului firmei din Arad se adună zilnic aproximativ 20 de oameni veniţi din toată ţara. Niciunul dintre ei nu a mai primit locul de muncă promis şi aproape toţi sunt convinşi că la mijloc e vorba de o înşelăciune: ”Ni s-a spus că în 24 plecăm. De joi tot sunăm încontinuu şi nu ne răspunde nimeni la telefon. Ba e ocupat, ba nu răspunde”, ”Trebuia să plec astăzi şi nu te bagă nimeni în seamă”, - De unde aţi venit? ”Din judeţul Sălaj”, - Care a fost motivul amânării, de ce nu aţi plecat până acum? ”Păi, ne-a minţit. Pentru că... domnii tot spun de acolo că o să... a venit pachetul şi începe să ne recruteze, dar... de două luni deloc”.

Reprezentanţii firmei de intermediere a forţei de muncă spun că nemulţumirile oamenilor nu sunt justificate, în condiţiile în care au acceptat termenii contractului şi l-au semnat. Mai mult, o parte din angajările eşuate ar avea la bază neglijenţa solicitanţilor care nu îşi completează dosarul de angajare la timp.

”În afară de faptul că ia la cunoştinţă, citeşte, întreabă, i se explică, semnează, pleacă cu contractul acasă evident, în ciuda acestor fapte nu ne trimit toate actele”, susține Nagy Ines, reprezentant firmă intermediere forţă de muncă în străinătate.

Cu toate acestea, poliţia a deschis mai multe dosare penale în acest caz, urmând ca cercetările oamenilor legii să stabilească exact cine are dreptate. ”Există până în prezent şapte dosare de cercetare penală înregistrate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. În toate aceste dosare se lucrează sub coordonarea directă a procurorului de caz”, spune Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

Oamenii care s-au adresat firmei din Arad, acuzată acum de fraudă, au plătit iniţial 690 de lei, bani reprezentând serviciile firmei, transportul până la noul loc de muncă şi analizele medicale necesare în vederea angajării. După șase luni de aşteptare, dacă nu li se găseşte nimic de lucru, oamenii mai pot recupera abia 20% din suma investită. Pentru cei care vor evite astfel de probleme, statul recomandă să se apeleze la agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

”Alternativa pe care noi o oferim este una cât se poate de sigură şi mai mult decât atât, este gratuit!”, spune Marinel Henteş, director executiv al AJOFM Arad.

In acest moment, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sunt disponibile aproape două milioane de slujbe, peste hotare, în diverse domenii.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri