Sari la conținut

Teatru cu... semnătură de informatician. Un elev de 17 ani este finalist al Concursului Naţional de Dramaturgie

Atunci când nu pregăteşte problemele la informatică pentru a doua zi, Alex Teodorescu visează cu ochii deschişi. Așa iau naștere piesele de teatru pe care le scrie. Ultimele două creaţii ale sale au cucerit juriul de la Concursul Naţional de Dramaturgie.

”Pe mine m-a enervat foarte mult timp şi mă frustrează că de fiecare dată când arăt un text, un monolog cuiva spune ceva de genul ok e foarte fain pentru vârsta ta”, afirmă Alex Teodorescu, elev.

Asta l-a convins să se înscrie în concurs alături de dramaturgi cu ani de experienţă. Cele două piese scrise de Alex - Ego şi Prieteni - vorbesc despre relaţiile de familie.

”În Ego este vorba de un tânăr care povesteşte de fapt viaţa lui şi lumea care l-a transformat în omul în care este el. Singura chestie care mie mi se pare relevantă pentru public sunt personjale şi acţiunea”, precizează Alex Teodorescu.

Performanţa tânărului din Cluj i-a atras atenţia şi cunoscutului dramaturg Matei Vişniec care are şi un sfat pentru liceanul pasionat de teatru. ”El trebuie să şi înveţe să aştepte pentru că a scrie teatru înseamnă să aştepţi o întâlnire cu regizorul care se va îndrăgosti de piesa respectivă. Din când în când apare un nume care promite sau un tânâr care deja la 17 ani are reflexul bucuria de a scrie teatru”, ne-a declarat Matei Vişniec.

Aşa că Alex are acum toate şansele ca una dintre cele două piese câştigătoare scrise de el să ajungă pe scena Teatrului Naţional din Timişoara.

”Mi se pare fabulos că un puşti de 17 ani este în această postură, un băiat foarte smart. S-a întrecut cu dramaturgi cu experienţă şi faţă de toţi ceilalţi, nu numai că dovedeşte o strutură bună de text, dar şi o idee aparte”, spune Ada Hausvater, directorul Teatrului Naţional Timişoara.

”A fost o mare bucurie să descoperim că printre cele trei piese selecţionate în finală că două erau ale aceluiaşi autor şi încă un autor atât de tânăr”, a afirmat Codruţa Popov, membru al juriului.

Concursul Naţional de Dramaturgie s-a desfăşurat în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timișoara. Anul acesta, în concurs s-au înscris aproximativ cincizeci de creatori de teatru.

24 de ore de teatru. Maratonul de teatru de la Timișoara a ajuns la cea de a 13-a ediţie 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: D. Petcu/ G. Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche