Tehnici de ultimă generaţie în urologie, aplicate în premieră naţională la Timişoara 

Data publicării:
premiere medicale urologie Timisoara 04
premiere medicale urologie Timisoara 01
premiere medicale urologie Timisoara 01


Intervenţia prin care unul dintre pacienţi a fost vindecat de cancer a avut loc prin intermediul ultrasunetelor, iar a doua tehnică a avut loc prin vaporizare. Operaţiile au fost un succes şi au fost realizate de specialiştii Clinicii de Urologie a Spitalului Judeţean din Timişoara, alături de oaspeţi din Germania.

Dobre Petcu are de şase ani probleme cu prostata, dar anul acesta medicii i-au spus că are cancer. Intervenţia chirurgicală era inevitabilă. Specialiştii i-au recomandat cea mai modernă tehnică existentă. "Este cea mai avantajoasă metodă pentru pacient pentru că nu e cu tăieturi. După terminarea operaţiei, mi-am revenit într-un timp relativ scurt. La ora actuală, mă simt absolut normal", afirmă Dobre Petcu.

Tehnica prin care cancerul de prostată a fost extirpat a fost aplicată cu ajutorul unui dispozitiv ce îndeplineşte funcţia unui ecograf, coordonat de un robot chirurgical. Comenzile sunt date însă de medicul chirurg, care conduce echipa de intervenţie.

"Permite distrugerea ţesutului canceros sub control ecografic, însă şi sub control robotic. Deci, sub controlul uman, robotul efectuează ordinul pe care l-am dat, fiind foarte precis şi exact", ne precizează Mihai Rădulescu, medic specialist în urologie, în Germania.

Al doilea pacient care suferea de prostată a fost operat printr-o altă tehnică, cu ajutorul unui laser, adus în ţara noastră de o companie din Marea Britanie.

"Vaporizează ţesutul prostatei, fără pierderi de sânge. Implică mult mai puţine complicaţii faţă de intervenţia clasică. Pentru pacient e mult mai sigur, iar doctorul este mulţumit, deoarece poate trimite pacientul a doua zi acasă", afirmă Steven Aldous, reprezentantul unei companii de dispozitive medicale.

"Beneficiile pe termen lung sunt starea de bine a pacienţilor şi binele pacientului pentru că asta este prima noastră grijă, bineînţeles raportul cost-eficienţă, care este net în favoarea eficienţei cu aceste mijloace moderne, cu toate că medicina modernă este o medicină foarte scumpă", ne-a declarat Viorel Bucuraş, şeful Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean Timişoara.

Dispozitivele vor rămâne în cadrul secţiei de Urologie, însă pentru ca fiecare pacient să poată beneficia de astfel de operaţii, trebuie căutate soluţii de finanţare. Materialele sanitare costă 1300 de euro pentru o singură intervenţie.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Alin Lungu
Editor web: Călin Ţenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri