Terapie în apă, pentru copiii cu dizabilităţi. Beneficiari, 75 de micuţi din Timişoara

Data publicării:
terapie

Poate este greu de crezut că, în România, o ţară unde a suferi de o dizabilitate înseamnă reducerea la tăcere şi sedentarism, un grup de voluntari a reuşit să refacă viaţa copiilor mai puţin norocoşi. Împinşi de la spate de voluntari, fizioterapeuţi sau rude, 75 de copii au lăsat scaunele cu rotile sau cârjele şi au sărit, la propriu, în apă. Hidroterapia la care au luat parte timp de 3 luni a făcut minuni pentru mulţi dintre ei: ”Şi psihic şi fizic este mai bine. L-a ajutat foarte mult şi s-a dezvoltat mai bine. Foarte bine i-a făcut”, ”L-au ajutat şi moral şi e mai relaxant”.

Terapia în apă este unul dintre cele mai sigure mijloace prin care copiii cu dizabilităţi pot să îşi îmbunătăţească musculatura sau sistemul osos. Dar, cel mai important, a învăţa să înoate a însemnat pentru ei un nou început.

”Se dezvoltă tot organismul. Se întăreşte în primul rând musculatura şi ligamentele pentru că nu e presiune aşa mare pe ele, iar asta permite ca mişcările să fie făcute mult mai lejer. Avem copii care au început să meragă şi care au început să aibă încredere mai mare în sine”, afirmă Alin Mărgărita, fizioterapeut.

Lunile de terapie prin înot au fost puse la cale de voluntari, care cred că o afecţiune nu trebuie să reducă viaţa bolnavului la sedentarism şi singurătate.

”Copiii cu dizabilităţi sunt puşi într-o zonă în care se consideră că ei nu pot face nimic. Şi vrem să le demonstrăm că ei sunt capabili să se bucure de viaţă şi să facă un sport de masă şi că au acest drept”, spune Ioana Vârtosu, organizator.

Copiii cu dizabilităţi care au beneficiat, gratuit, de hidroterapie au avut parte şi de un concurs special. Ei şi-au demonstrat capacităţile dobândite în cadrul unei competiţii de înot.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri