Terapie intensivă cu bani de acasă

Data publicării:
terapie



Medicii din Timișoara sunt de părere că programul nu a mai primit finanțare din cauza plecării lui Raed Arafat de la Ministerul Sănătății. El este cel care a aprobat inițiativa șefului secției ATI din Timișoara, pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Însă specialiștii spun că nu au primit o explicație clară. Astfel că, în timp ce sumele pentru celelalte programe naționale au venit în ultimele două săptămâni, programul prin care secțiile de ATI primesc bani nu a mai primit finanțare.

Medicii spun că nici promisiuni nu sunt că fondurile vor veni curând. Secțiile de ATI din țară au primit acești bani, aproape 20 de milioane de lei, din luna august a anului trecut până în luna februarie a acestui an.

Costurile spitalului cu tratarea unui pacient pe ATI pot ajunge chiar și la 3.000 de euro pe zi.

UPDATE. Gabriel Cruceat stă la căpătâiul tatălui său de mai bine de o săptămânâ, după ce acesta a suferit un atac vascular cerebral.

Deocamdată, nu a cumpărat nimic, dar a aflat care ar fi cheltuielile dacă banii de la Ministerul Sănătăţii nu mai vin: ”Am înţeles că ar fi între 10-15 milioane pe zi de perfuzii, ce trebuie şi tot felul de medicamente. Ar fi, cred că pentru oricine, ar fi groaznic să plăteşti o viaţă întreagă pentru sănătate şi după aia ajungi la spital să plăteşti, atunci când eşti înainte de-a muri”.

La mijlocul anului trecut, toate secţiile ATI din ţară primeau finanţare separată de celelalte specialităţi. Programul a fost adoptat tocmai pentru că sumele cheltuite de spitale cu aceste secţii erau extrem de mari. Acum, însă, stocurile de medicamente şi materiale sanitare sunt pe final, la fel şi banii.

”Aparţinătorii şi pacienţii erau foarte mulţumiţi că nu mai trebuiau să caute materiale sau medicamente pentru îngrijirea pacienţilor. Încă mai utilizăm din materialele achiziţionate prin programul finanţat anul trecut, însă după două luni şi ceva, evident că aceste stocuri au scăzut destul de dramatic”, anunță Dan Ilincariu, asistent principal secţia ATI-Spitalul Judeţean Timişoara.

Programul de finanţare individuală a seciilor ATI a fost aprobat după ce, timp de zece ani, medicii din Timişoara au dus muncă de convingere cu responsabilii din Sănătate.  ”Ministrul Sănătăţii nu a semnat şi nu a demarat acest program, ba chiar am auzit nişte zvonuri îngrijorătoare că ar fi propus sau chiar ar fi tăiat o parte din bugetul alocat programului. Vom recădea în situaţia în care vom fi nevoiţi să spunem familiei că nu avem chiar tot şi o parte vor fi nevoiţi să cumpere”, spune Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI Spitalul Judeţean Timişoara.

Anul trecut, toate secţiile de Anestezie Terapie Intensivă, politraumă şi arşi primeau finanţare separată, aproape 20 de milioane de lei.

reporter: Maria Rohnean
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri