Timiș: promovarea turismului de "nimic" cu bani europeni

Data publicării:
turism A



Balinț, județul Timiș.
Comuna cu 2.000 de suflete ar trebui să devină centru turistic după ce primăria a primit de la Uniunea Europeană 100.000 de euro ca să promoveze în țară, dar și în străinătate, frumusețile locale.

”Stați puțin, că sunt într-o așa dilemă. Să facă un centru turistic? Acuma, la Balinț ce să viziteze”,”Nu se poate vizita nimic aici că nu prea este. Nu prea sunt locuri de vizitat aici", afirmă localnici. Turiști nu au prea fost văzuți prin Balinț. Ultimii excursioniști, profesori veniți într-un schimb de experiență, au trecut prin localiatate în urmă cu mai bine de 10 ani.

Constantin Popovici, fost director al școlii din Balinț, ne relatează: "În 1997, un grup din Danemarca și după aia în '99 a fost un grup din Anglia. Si de atunci? Ce turiști? Ce să vadă? Nu s-a făcut nimic aici. Nu au ce să vadă”.

Pe site-ul primăriei apare însă că localitatea e încojurată de râuri și pârâuri de poveste, cu o moară de apă, și o pădure de nuc american.

Turiștii care vor ajunge în Balinț vor descoperi că obiectivele turistice de pe site-ul primăriei nu se regăsesc și pe indicatoarele rutiere. Sunt promovate doar destinațiile turistice aflate la 20 de km distanță, din comunele învecinate. Primarul e însă optimist. ”Nu sunt bani aruncați sau irosiți în vânt. Sunt zone turistice în partea noastră a județului. Nu putem să preconizăm un număr de turiști care să fie înscriși în cartea de onoare a centrului”, afirmă Dan Crașovan, primarul comunei Balinț.

 

La 20 de kilometri distanță e comuna Victor Vlad Delamarina. Și edilii de aici au primit 100.000 de euro pentru promovarea turistică, dar localnicii nu au văzut picior de turist: ”Da' de unde. Nu am văzut pe nimeni”, "Mare lucru nu prea e de vizitat, poate imprejurimile care arată jalnic".

Nici măcar existența unui muzeu dedicat poetului nu atrage turiști. Casa memorială Victor Vlad Delamarina are 10 metri pătrați şi a fost amenajată în dispensarul din localitate. Turiștii care vor să afle mai multe despre Victor Vlad Delamarina trebuie să își programeze cu atenția vizita, pentru că muzeul este deschis doar trei ore pe zi, atunci când și medicul de familie din comună are program cu publicul. Există... soluția. ”Chiar dacă pe program este deschis doar trei ore, cheia este la primărie și oricând, și ziua, și noaptea, se poate solicita cheia pentru eventualii vizitatori”, spune Sabin Lazăr, secretarul Primăriei Victor Vlad Delamarina.

 

Alți 100.000 de euro s-au dus în comuna Nădrag din judeţul Timiş. În 2007, statul român a pus - la propriu - lacăt peste cel mai bun promotor al turismului din Nădrag: tabăra de copii, care avea o capacitate de 300 de locuri în fiecare săptămână. Acum, odată cu înființarea centrelor infoturistice, există toate șansele ca acest loc să prindă din nou viață.

Toate cele trei comune au un an la dispoziție să ridice de la zero clădiri pentru centre infoturistice, iar banii trebuie cheltuiți în cel mult cinci ani.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că...