Timișeni lăsați fără asigurare... din greșeală

Data publicării:
medicamente asigurari

Familia Anuțăi Lazia e doar una dintre victimele sistemului după ce a trebuit să plătească mii de lei pentru spitalizarea soţului. Bărbatul figurează datornic într-o bază de date şi bun platnic în alta. Ca atare, asigurarea de sănătate i-a fost suspendată, iar de aici cheltuielile cu spitalizarea s-au ținut lanț.

”M-am deplasat de 100.000 de ori între Finante și CAS. Cei de la Finanțe îmi confirmă că este plătit, în regulă toate situațiile, plățile la zi, ba chiar figurăm cu un surplus la plată, iar cei de la CAS refuză să imi dea chitanță, spunând că Finanțele au preluat baza de date greșit de la ei”, afirmă Anuța Lazia.

 

Elisabeta Dohar e o altă victimă a bazei de date. La începutul anului, şi-a plătit dările la Casa de Sănătate, are și chitanţă și un tabel din care rezultă că e datoare cu zero lei statului, dar după o lună a fost înştiinţată de Finanțe că asigurarea de sănătate a fost suspendată pentru că încă are de plată câteva sute de lei. Iar medicul de familie nu îi mai dă medicamente.

”Mă afectează financiar şi moral. Până nu îi duc chitanţa nu poate să îmi eliberere reţete compensate. Asta inseamnă că mai aveți medicamente pentru cât timp? Eu știu, pentru 2 săptămâni”, ne spune Elisabeta Dohar.

 

Atât cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, cât și cei de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoare recunosc faptul că sistemul are o problemă. Asta pentru că tabelul cu datornicii trece prin cinci instituții până când restanțierii sunt somați, dar asigurarea e anulată pe loc. Aceștia plătesc, dar același circuit complicat se aplică și pentru înregistrarea sumei și reactivarea asigurării.

”Este un sistem complicat, ne precizează Mircea Călin, director executiv la Direcția Regională de Finanțe. Este o procedură anevoioasă, care ne afectează și pe noi, și pe contribuabil, pe toată lumea”. La fel, fără prea mulți angajați, probleme se înregistrează și la întocmirea tabelelor cu restanțierii, astfel că buni platnici pot ajunge datori.

Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt la Casa Judeteană de Asigurări de Sănătate Timiș, recunoaște: ”Pot exista astfel de erori, în prezent, noi lucrăm la remedierea acestei baze de date, astfel încât să nu mai întâmpinăm astfel de probleme.”

O soluție rapidă nu există, spun oficialii, astfel că atât Anuța Lazia, cât și Elisabeta Dohar sunt hotărâte să apeleze la instanță ca să își facă dreptate.

reporter: Gerhald Ernst, Maria Rohnean
operator: Cosmin Pîrlogea, Tibi Alasu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri