Timishort, magnet pentru regizorii străini

Data publicării:
timishort-1

După ce a ridicat sala în picioare la Festivalul internațional de film de animație din Annecy, regizorul belgian Gerlando Infuso și-a dorit că producția lui să fie proiectată și în România. De aceea s-a  înscris la Timishort. A lucrat luni bune la filmul Păcătoșii apreciat de critici tocmai pentru că regizorul a realizat animațiile cu ajutorul unor păpuși concepute de el. 

„Scurtmetrajul meu vorbește despre influența pe care textele sfinte o au asupra basmelor. Sunt încântat că e proiectat aici. Sunt pentru prima dată în Timișoara”, spune Gerlando Infuso, realizator de filme.

Fascinați de cinematografele uitate, atunci când au creat festivalul în 2009, organizatorii nici nu se gândeau că acesta va deveni un reper pentru producătorii de filme din Occident.

„Timishort a început la o cafea în Bucureși ...când absolut ne gândeam să facem la Timișoara ceva. + Competiția internațională a festivalului Timishort are 24 de filme internaționale atât din Europa cât și din întreaga lume, competiția națională cuprinde 12 filme românești”, explică  Andreea Dincă, organizatorul Festivalului „Timishort”.

Și cum festivalul creat de români e acum magnet pentru regizorii străini, și în sală se vorbește mai mult engleză și franceză decât română.

„Sunt prima dată în Timișoara, ne plac filmele și am fost la un festival de scurtmetraje în Franța, mi-a plăcut așa că am vrut să văd cum e aici”, spune un turist.

„ Sunt pentru prima dată la Timishort, nu în Timișoara, dar la Timishort. Eram curioasă să văd cum e, așa că am venit cu voluntari din Europa”, explică o altă turistă.

„Timishort știu că e o inițiativă foarte bună de salvat cinematografele românești, autentice”, adaugău un altul.

În total, sunt 150 de filme înscrise la cele 9 secţiuni de concurs. Timp de patru zile, ele vor fi proiectate în trei săli de spectacole, inclusiv în singura sală de cinema funcţională din Timişoara. Scopul festivalului e de a promova cinematografele funcţionale, care au pierdut teren odată cu apariţia multiplexurilor.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri