Timișoara, asaltată de ţânţari. Autorităţile nu au făcut nicio dezinsecţie în aer, în anul 2014

Data publicării:
tantari prima

În anul 2014, autorităţile din Timişoara nu au făcut nicio operaţiune de dezinsecţie în aer, iar oamenii resimt consecinţele pe propria piele. La propriu.

”Au început să vină, de vreo 2-3 zile sunt. Ia uitați, numai puțin, întoarce-te, se vede? (ne arată fetița - n.r.). De vreo 3-4 zile, după apelea astea”, ”Sunt, seara, nu poți să stai afară, sunt țânțari mulți. Intrăm înăuntru, avem sită pentru geamuri și nu ieșim afară”. ”Nu se stropește. Nu s-a stropit. Până acum 2-3 ani se tot stropea, dar acum am văzut că nu s-a stropit”.

Vremea rea și curenții de aer aduc noi specii de ţânţari pe teritoriul României. ”Tocmai din această posibilitate a lor de migrare, adică noi specii care nu sunt rezidente în țara noastră să guverneze la un moment dat și teritoriul țării noastre”, precizează Narcisa Mederle, conferențiar Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

De la o banală mușcătură se poate ajunge la boli grave, precum encefalită, avertizează medicii.

”Un exemplu în București, în urmă cu 10 ani, în București când a fost o vreme cu multe inundații și o vreme foarte umedă și foarte multe subsoluri inundate. Din cauza faptului că s-au dezvoltat ţânţarii aceştia au contactat la un moment dat un virus West Nile, care a produs encefalite. Peste 100 de persoane au fost infectate”, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș.

Operațiunile de igienizare împotriva insectelor sunt anunțate săptămânal de autorități, însă amânate din cauza ploilor.

”În momentul de față suntem puși în imposibilitatea de a face aceste tratamente împotriva dăunătorilor deoarece plouă de o perioada bună de timp. Așteptăm temperaturile de afară să crească puțin, iar precipitațiile să se oprească”, precizează Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu, Primăria Timișoara.

Până la dezinsecţii, ţânţarii au început să pătrundă în subsoluri umede sau inundate, anexe, casa scărilor sau acoperișuri ale imobilelor. Din acest motiv, firmele private de dezinsecţie primesc acum zeci de solicitări.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri