Timişoara | "Bune practici" în învățământul profesional

Data publicării:
scoala

Învățământul profesional are dedicat un număr dublu de locuri pentru viitorul an școlar față de cel în care ne aflăm, la nivel national. Ar fi o veste bună dacă infrastructura școlară din unitățile de învățământ profesional și tehnic ar fi fost modernizată, măcar după perioada comunistă. Ne lăudăm cu exemple de bune practici în fața oficialilor europeni aflați în această perioadă la Timișoara, dar autoritățile locale nu reușesc să finalizeze reabilitarea unui atelier școală de aproape 2 ani. Totul în vreme ce autoritățile centrale din Educație spun că răspunderea nu e a lor.

Reabilitarea unui atelier școală, contruit în perioada comunistă, pare să fie o misiune imposibilă pentru autoritățile din Timișoara. Primăria a început să facă documentația pentru proiectul de reabilitare a atelierului școală de la Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I în urmă cu 5 ani. Aproximativ 3 ani a durat până când muncitorii au început efectiv lucrul. În 4 luni, lucrările ar fi trebuit să fie gata. Din mai 2017 și până în prezent, atelierul nu este pregătit.

"Lucrările nu au decurs așa de bine datorită relației cu constructorul și știți și dvs că tot timpul întâmpinăm problemele astea. Păi problemele tot timpul... nah...era cu proiectantul, cu arhitectul, cam astea au fost cele care au apărut. Începem cu o altă firmă și probabil că în 3 luni, eu zic, din ceea ce am văzut că mai e de făcut, o să fim gata", explică Anca Lăudatu - șef Serviciu școli-spitale Primăria Timișoara.

Potrivit șefului de Serviciu Școli-Spitale de la Primăria Timișoara, au fost schimbate geamurile, consolidată structura, schimbat acoperișul și înlocuită rețeaua electrică. Peste 400 de mii de lei au costat toate lucrările executate. De acești bani, atât s-a putut face. Pereții sunt încă nevăruiți, nu există calorifere, iar finisajele lipsesc.

"Constructorul a oprit lucrările cam din vară. Am înțeles că sunt probleme cu firma de construcție și nu au terminat. Primăria îl căuta, nu răspundea la telefon ...nu știu, ni s-a promis că în 3 luni este finalizată lucrarea", adaugă şi Luminița Filip - directorul Colegiului Tehnic "Regele Ferdinand I".

În acest timp, companiile cu care școala are încheiate parteneriate sunt pregătite să utilize atelierul cu toată aparatura necesară pentru practică.

"De-a lungul anilor, am primit tot felul de răspunsuri că da, vom rezolva. Sunt 14 companii implicate care mâine sunt capabile să aducă tot ce înseamnă echipamente în acest spațiu. Din păcate este impropriu pentru așa ceva. Încă, după aproape 2 ani", completează Alina Bratu - coordonator comunicare Continental.

Responsabilii din Educație spun că fac proiecte și că vor accesa fonduri pentru modernizarea atelierelor școală din țară. Fără să știe însă în ce condiții sunt acum acele spații sau măcar câte sunt.

"Câte ateliere școală avem în Timiș? N-aș putea să vă spun, cred că doamna inspector general dar cred că toate liceele tehnologice din Timiș este obligatoriu să aibă ateliere. Starea lor o cunoașteți? În județul Timiș nu dar am fost în foarte multe județe anul trecut, cunosc starea, de aceea ne și dorim ca acest proiect să doteze atelierele școală. Nu vă pot da o sumă exactă dar o să fie peste 50 de milioane de euro, acest proiect o să fie implementat la nivelul întregii țări. Aveți acest proiect de finanțare, ce spune documentarea? Documentarea spune că trebuie să ajungem la nivelul UE împreună pentru dotarea atelierelor", susţine Dalia Maria Mircea Dărămuș - director Centrul Național de Dezvoltare a Înv. Profesional și Tehnic.

"Avem o monitorizare a situației, este în lucru un proiect al CNDPT, care își propune printre altele și dotarea acestor ateliere școală. Ce spune situația pe care o aveți? Că este nevoie de investiții pe această zonă", mai spune Ionel Florian Lixandru - secretar de stat, Ministerul Educației Naționale.

Numărul locurilor din învățământul profesional și tehnic, prevăzut pentru următorul an școlar de mai marii din minister, este dublu față de actualul an școlar. De la 4000 de locuri la 8000 de locuri. Infrastructura rămâne însă la nivelul dinainte de 1989.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri