Timișoara: hotărâri de Consiliu Local, care au făcut valuri. Unele au rămas doar... pe hârtie 

Data publicării:
proiecte colaj

În Complexul Studențesc din Timișoara ar trebui să se aplice hotărârea în urma căreia niciun fast-food, restaurant, cafenea sau pub nu mai are voie să vândă alcool. În realitate, afacerile bazate pe comercializarea acestor produse sunt la fel de înfloritoare.



Echipele Digi24 Timișoara au dovedit că ospătarii servesc pe oricine cu alcool imediat după ce a fost luată hotărârea în Consiliul Local, dar și la zece luni de la aplicarea acestor norme. Patronii localurilor au învaţat să păcălească legea, ca să nu-și piardă clienţii şi profitul. Berea şi vinul erau vândute fără niciun fel de probleme.

O altă hotărâre luată de aleșii locali vizează bicicliștii. Aceștia nu mai au voie să tranziteze pe bicicletă Piaţa Victoriei şi strada pietonală Alba Iulia, la orele serii, în intervalul 18-22, în perioada 1 mai-31 octombrie.

„Piaţa Victoriei este din cale afară de aglomerată cu pietoni în perioada din primăvară până în toamnă. Trebuie să preîntâmpinăm producerea de accidente. Cred că nu este în interesul nimănui ca un copil sau o persoană în vârstă sau orice cetăţean să aibă un accident", spunea Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Amenzile pe care le riscă cei care nu respectă normele sunt cuprinse între 100 și 200 de lei. Şi sunt destui în tabăra celor certaţi cu legea, dar nimeni nu a fost deocamdată sancţionat: „Având în vedere că e destul de mare centrul şi dacă mă grăbesc e mult mai simplu să merg cu bicicleta pe ea. Plus că este spaţiu mult, nu cred că aş încurca circulaţia", „Noi, ca şi români, nu luăm niciodată exemplul cel mai bun de lângă noi. Creăm tot felul de legi, care nu sunt bune absolut deloc”. - Deci până la urmă, nu e o idee bună sau e o idee bună?, ”Eu cred că nu", „Mi se pare o idee foarte bună. Nu poţi să te plimbi cu copilul liniştit că vin peste tot biciclete. Sau măcar să restricţioneze numai pe o parte să meargă şi nu peste tot. Copiii sunt mici, nu ştiu, se bagă şi îi lovesc".

 

Introducerea gratuităţii pe mijloacele de transport public este un alt proiect al municipalităţii. Pentru a le face un cadou de sărbători timişorenilor dar şi pentru a vedea ce efect are propunerea lui, primarul i-a scutit de la plată pe toţi cei care au un venit lunar mai mic de 2.000 de lei. Din 12 decembrie 2013 şi până în 15 ianuarie 2014 vor circula cu tramvaiele şi autobuzele RATT fără bilet.

Proiectul a fost criticat în plenul consiliului local, dar în final toţi aleşii şi-au dat votul. Asta chiar dacă, la sfârşitul şedinţei, nimeni nu ştia cum va fi pusă în aplicare hotărârea adoptată!

Lucrurile s-au lămurit într-un final şi mii de timişoreni au obţinut abonamentele gratuite. 3,2 milioane de lei vor fi plătite din bugetul local. Edilul îşi doreşte în continuare ca transportul în comun să fie gratuit pentru toată lumea. Aşa că nu a renunţat la ideea de a organiza, în 2014, un referendum pe acest subiect.

redactor: Miodrag Hojda
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri