Timișoara, în paşi de vals. Balul Vienez din Mica Vienă, la cea de-a treia ediţie

Data publicării:
bal prima

Cristina Maciu este studentă la Medicină, iar pentru o seară a dat bisturiul și penseta pe rochia albă de mătase și diadema din cristale. A visat dintotdeauna că va ajunge să danseze la balul vienez. ”Nu prea pot să descriu în cuvinte, dar sentimentul pe care l-am trăit a fost unul foarte intens. Sunt mereu fie în laborator, fie în spital cu pacienții și dansul a fost mereu una din plăcerile mele și s-a împlinit un mic vis”, ne mărturisește ea.

Cristina şi-a exersat paşii de dans împreună cu Darius Barmayoun. Elev în clasa a XII-a, Darius a împărțit ultimele două luni între exercițiile pentru Bacalaureat și mișcările de tango. Recunoaște că dansul a fost o provocare: ”A fost greu bineînțeles pentru toți, pentru că unii dintre noi nu știau să danseze. Și am fost priviți de atâta lume cu atâta admirație, totul este într-o atmosferă de aristocrație”.

Iar cel mai bine o știe Steven von Groningen. Olandezul cu origini nobile a adus la pachet cu afacerile în România și rafinamentul aristocrației occidentale. E oaspete la cele mai importante baluri din Europa. ”Există niște reguli care merită să fie respectate. O chestie măruntă, dar dacă eu, de exemplu, port un papion, îl fac cu mâna mea, nu cumva să fie deja gata făcut. Sunt chestii mici, dar pe care unii le consideră importante”, spune el.

Iar conduita în rândul aristocraților nu se oprește aici. Protocolul balului vienez este foarte strict, iar invitațiile la vals pot fi făcute doar de către domni. Asta înseamnă că dacă eu îmi doresc să dansez cu o domnișoara va trebui ca mai întâi de toate să fac o plecăciune, iar ea îmi va răspunde nu printr-un zâmbet și nici măcar un cuvânt, ci printr-o simplă reverență.

Şi nici rochiile vaporoase, nici fracul nu i-au oprit pe cei 48 de tineri debutanți ca pe lângă dansurile clasice să încingă în seara balului și o Ciocârlie: ”Când auzi atâta limba germană și la final se cântă Ciocârlia și se dansează Ciocârlia e extraordinar”, ”Ciocârlia este chiar una foarte importantă, așa că mi se pare că a fost așezată la locul potrivit”, ”Atitudine, eleganță, foarte frumos totul”.

Sunt, cu alte cuvinte, ingredientele care au readus Teatrul Național în atmosfera de la 1900. ”La începutul secolului trecut se organizau baluri vieneze la Timișoara și dorința noastră a fost să readucem farmecul acelor ani în zilele noastre”, ne-a declarat Ioana Hațegan, organizatorul evenimentului.

Balul Vienez de la Timișoara a ajuns la cea de a treia ediție.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Hrișcu, Cornel Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri