Timișoara: pasaj militar, umbrit de tarabe

Data publicării:
pasaj prima

Printre tarabele cu legume și fructe din Piaţa 700 își face loc un pasaj de trecere, rămas în picioare din vechea cetate a Timişoarei. Singurul de acest fel din orașul nostru. ”Cred că, anul viitor, o să propun, în Consiliul de Administrație, să venim, a fost o idee a noastră mai veche, de a-l închide într-o cupolă”, afirmă Victor Ştefan, director SC Pieţe SA.

 

Până atunci însă, înconjurat de mesele comercianţilor, monumentul adăposteşte lăzi şi covoare. Mai mult decât atât, chiar un automat de cafea acoperă pasajul vechi de două secole. Pentru cei mai mulți este încă o enigmă: ”E demult așa, cu cărămizile acelea, netencuit”, ”Că ajunge până la Arad sau până în partea cealaltă, la ieșirea din oraș”, ”Ce am auzit eu, așa dintotdeauna, e că făcea legătura pe vremea turcilor, în caz de bejenie, că atacau turcii, să aibă pe unde să iasă”.

 

Construit de austrieci, după ce au ocupat Timișoara, acum mai bine de două sute de ani, pasajul făcea parte din cetate. A fost ridicat pentru ca, pe timp de luptă, soldaţii să se poată deplasa mai repede dintr-o parte în cealaltă a bastionului. În felul acesta reușeau să facă față, mai ușor, inamicilor. ”Ceea ce se gaseste acum in Piata 700, acolo, în zona în care există chiar tarabele, e doar un lucru păstrat”, afirmă Dan Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului.

Pasajul a fost acoperit de pământ şi abia după 1990 a fost scos la lumină în urma unor săpături.

reporter: Adina Iriza
operator: A.Lungu/C.Pîrlogea/D.Șoșdean/V.Jiva
sursa: Muzeul Banatului Timișoara
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri