Timişoara | Revoluția din 1989, studiată la facultate

Data publicării:
curs

În premieră națională, Revoluția Română din 1989, devine materie de studiu la Universitatea de Vest din orașul în care a pornit scânteia revoltei. Evenimentele de acum aproape 30 de ani vor fi predate de către profesorii care au trăit pe propria piele represaliile aparatului de propagandă condus de Nicolae Ceaușescu. Aceste cursuri sunt opționale și pot fi urmate de orice student din Timișoara.

Alexandra Olteanu are 21 de ani și studiază publicitate la Universitatea de Vest din Timișoara. Părinții ei au fost în stradă, în acele zile însângerate din decembrie 89, iar acum ea are șansa să învețe la facultate despre ce a însemnat pentru istoria țării revoluția care a răsturnat regimul comunist.

"M-am născut în Timișoara și am crescut mereu cu povești legate de Revoluție și păinții mei și ei au participat și chiar m-aș bucura să aflu mai multe. Îmi povesteau despre toată chestia cu împușcăturile și cum s-au adunat oamenii în Piața Victoriei și era mai mult ceva de groază", spune Alexandra Olteanu - studentă.

Cursul oragnizat, în premieră în România, la Universitatea de Vest din Timișoara începe în 1 martie.

"Da, m-aș înscrie la un curs despre Revoluție deoarece vreau să aflu mai multe despre istoria românilor noștri."

"Dezbatem teme legate de oamenii care au participat la Revoluție, despre eroii frumoși ai Timișoarei, despre componenții structurilor de represiune: armată, miliție, securitate, pompieri și pază și protecție tot ce a fost atunci", explică lect. univ. dr. Lucian Szabo - reprezentant Universitatea de Vest.

Practic, tinerii vor avea posibilitatea să se întâlnească față în față cu cei care au aprins scânteia Revoluției din 1989.

"Pentru tineri este important să afle că au existat alți tineri, ca ei. Și începând de la Cristina Lungu care avea doi ani și jumătate împușcată în inimă, până la oamenii foarte în vârstă care au fost omorâți, dar cei mai mulți au fost tineri", continuă lect. univ. dr. Lucian Szabo.

"Un curs în premieră națională, un curs despre Revoluția de la Timișoara din 1989, un curs care se va întinde pe 14 săptămâni, un semestru, un curs magistral, un curs desfășurat în Aula Magna, un curs deschis care se adresează tinerilor în general", adaugă Marilen Pirtea - rectorul UVT.

"M-aș înscrie la un curs în care se învață istoria Revoluției deoarece aș vrea să învăț mai multe despre istoria românilor de demult ca să știm unde să ajungem în viitor."

Acest curs face parte din materiile transversale oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, adică una din cele 160 de materii cu un alt specific decât cel în care studentul se pregătește.

"Fiecare student poate să își aleagă orice disciplină dorește, o urmează, primește creditele respective se înscrie în foaia lui matricolă acea disciplină lârgindu-și orizontul de cunoaștere, cultura generală și competențele. Așa și acest curs se adaugă acestor discipline și este un curs pentru care ei vor primi credite transferabile dacă optează pentru el" , conchide Marilen Pirtea - rectorul UVT.

Înscrierile la cursul care prezintă Revoluția din 1989 încep în 25 februarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri