Timișoara: Sinagoga Maură, o umbră a trecutului

Data publicării:
sinagoga prima

Construită de discipolul lui Gaudi şi inaugurată de împăratul Franz Joseph în anul 1899, Sinagoga Maură din cartierul Fabric a fost, mai bine de un secol, lăcaş de cult al evreilor. Acum, e adăpost pentru şobolani, iar hoţii au furat şi au vândut aproape tot.

În anul 2009, clădirea a fost concesionată Teatrului Naţional Timişoara, care ar fi trebuit să o reabiliteze şi să o transforme în sală de spectacole. După cinci ani însă, arată la fel: pereţii sunt crăpați, iar faţada stă să cadă. Sunt bucăţi de istorie care dispar. Responsabilii aduc în discuţie aceeaşi problemă: lipsa banilor.

”Dacă lucrurile sunt OK și dacă situația economică, financiară, a Ministerului, implicit a țării, va fi în regulă, noi sperăm ca anul acesta sau anul viitor, cel târziu, să înceapă lucrările”, spune Ion Rizea, directorul general adjunct al Teatrul Naţional Timişoara.

Cândva, Sinagoga a fost renumită şi în Europa pentru orga construită de faimosul meşter timişorean Leopold Wegenstein. ”Era a doua singogă neologă, mai liberal, în care se găsea şi orgă. Orga construită de celebrul constructor de orgi timişorean, dar cu o repartiţie teritorială în fostul imperiu habsburgic”, spune istoricul Ioan Haţegan.

”Este un reper arhitectural, este una din cele mai flamboaiante clădiri din oraş. Este mărturia unui trecut multicultural şi foarte interesant”, declară Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură.

Unul din cele mai reprezentative monumente istorice din Timișoara stă în paragină de zeci de ani. S-au promis bani pentru reablitare, însă până se va întâmpla acest lucru, sinagoga rămâne doar o umbră a ceea ce a fost sau ceea ce ar putea fi.

În aceeaşi situaţie, în Timişoara, se află alte peste 10.000 de clădiri istorice abandonate de autorităţi.

reporter: Ana Maria Mocan
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri