Sari la conținut

Timișorean, co-producător la "Aferim!". Filmul, premiat cu Ursul de Argint, a avut un buget de peste un milion de euro

”A fi regizor nu înseamnă altceva decât să lucrezi cu oameni minunați și talentați si să îi organizezi. Cred că filmul acesta aparține actorilor și echipei filmului”. Iar din echipa filmului a făcut parte și Ovidiu Șandor. Chiar dacă se ocupă de imobiliare, antreprenorul timișorean a crezut din prima clipă că povestea zapciului care are de prins un fugar rrom trebuie văzută de o lume întreagă. Astfel că printre zecile de contracte care îi trec prin mână zilnic, a semnat și o parte din finanțarea filmului lui Radu Jude. De pe platoul de filmare, scaunul de co-producător a ajuns direct în biroul corporatistului.

”În acel context aveau o problemă financiară, pentru România acest film și-a propus din start să aibe un buget serios”, spune Ovidiu Șandor, dezvoltator imobiliar/co-producătorul filmului "Aferim!".

”Cu finanțarea a fost greu, pentru că e probabil cel mai complex proiect la care am lucrat până acuma și a necesitat un buget mult mai mare decât de obicei și atunci ne e mult mai usor să strângi mai mulți bani decât să strângi mai puțini bani”, a afirmat Ada Soloman, producătorul filmului "Aferim!".

Pasionat de istorie, omul de afaceri a investit în film, fiindcă și-a dorit ca poveste imaginată de Radu Jude să ajungă pe marile ecrane.

”Mi-am dat seama cât de interesant e subiectul și cât de interesantă e abordarea filmului, am crezut că merită să susțin acel demers, să susțin acel talent. Vorbim de o sumă de peste un milion de euro, care pentru un film românesc e foarte mult”, a precizat Ovidiu Șandor.

Pentru pelicula ”Aferim!”, Radu Jude a lucrat mai bine de doi ani. Acțiunea filmului are loc la începutul secolului al XIX-lea în Țara Românească și abordează teme ca feudalismul și sclavagismul.

Anumite probleme de astăzi, nu doar cu minoritatea rromă, vin dintr-un trecut problematic și neasumat, care cumva ne urmărește carmic”, ne-a declarat Radu Jude, regizorul filmului "Aferim!".

Tot la Timișoara va avea loc și avanpremiera filmului Aferim!, în prima parte a lunii martie.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche