Sari la conținut

Timişorenii cu credite în valută, în stradă. Zeci de timișoreni, cu rate la bancă, au protestat duminică în Piaţa Victoriei

Florentina But, de exemplu, a luat de la bancă, în 2007, 44.000 de franci. Rata pe care o plătea lunar, în urmă cu opt ani, se ridica la aproape 400 de lei. La cursul valutar de astăzi, suma datorată băncii ajunge la 1.500 de lei, de aproape patru ori mai mare.

”Tot ce ne mai rămâne din salariu este ce vedeți în punguța fetei. Am un singur copil, am vrut să mai fac încă unul, dar mă mai gândesc dacă îl mai fac pe al doilea. Nu mai am cu ce să îl mai cresc”, afirmă Florentina But.

Înarmaţi cu pancarte şi fluiere, oamenii au încercat să tragă un semnal de alarmă, cerând conversia creditelor din valută în lei: ”Dorim în mod expres ca băncile să ne cheme la o negociere corectă, să obținem ceea ce este de drept al nostru, adică ce oferă Constituția, adică statul de drept. Vrem conversia. Vrem să plătim ratele în continuare”, ”Protestăm împotriva a plăti o rată prea abuzivă. Am avut o rată inițială în prima lună de 800 de lei iar acum plătesc triplu. 2400, peste 2400. Este peste putință”, ”Protestul de astăzi este tocmai dorința noastră de a atrage atenția BNR-ului, în primul rând, aleșilor noștri din Parlament, și inclusiv băncilor, pentru a reglementa situația”.

Protestatarii au cerut şi interzicerea solicitării și aplicării oricăror comisioane, costuri sau garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor. Astfel de acţiuni au avut loc simultan în mai multe oraşe din ţară.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche