Sari la conținut
News Alert

Tomograf performant, dar nefolosit, la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara

”Avem aici o imagine 3D, acele reconstrucţii care plac foarte mult medicilor clinicieni, în care vedem cordul, vedem vascularizaţia, vedem grilajul costal şi desigur aici putem să ne jucăm pentru detaliere”. - În ultimele săptămâni, medicii radiologi de la spital, cei care vor trebui să stabilească un diagnostic pentru micii pacienţi folosind acest aparat, au făcut teste zi şi noapte, pentru a descifra tainele tomografului.

”Am încercat pe cât a fost posibil să dedicăm tot acest timp de învăţare şi de perfecţionare şi a noastră şi a personalului, ca să aducem un plus de diagnostic”, afirmă Simona Cerbu, medic radiolog la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara.

Conducerea unităţii sanitare recunoaşte problema, însă cere răbdare din partea părinţilor care ar avea nevoie de un astfel de test. ”Este o curbă de învăţare, care trebuie parcursă, ea durează câteodată şi luni de zile, date fiind funcţiile complexe ale aparatului, că e cel mai performant din ţară nu ştiu cu exactitate, dar din vestul ţării cu siguranţă este cel mai performant. Trebuie un pic de răbdare, aşa cum avem noi, să aibă şi restul lumii”, spune Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara.

Medicii nu au putut nici măcar să ceară ajutorul colegilor din ţară, deoarece tomograful din Timişoara este cel mai performant din grupa lui de aparate. ”Spitalele de pediatrie din ţară nu au un asemenea aparat şi-atunci este foarte greu, pentru că diferă de la aparat la aparat şi tehnica, diferă foarte mult şi detectorii care sunt, achiziţia este mult mai rapidă”, spune Simona Cerbu.

În prezent, se efectuează teste simple, care nu necesită utilizarea tuturor funcţiilor pe care le are acest computer. Până când medicii îl vor stăpâni, părinţii vor fi nevoiţi să meargă la clinici private pentru investigaţii amănunţite, unde pentru un singur test se percep chiar si 400 de lei. ”Este şi nu se poate folosi? Păcat! Dar ce putem face noi?”, ”Nu mi se pare normal, e normal ca dacă au aşa ceva să-l şi folosească”, ”Medicii de astăzi cam prea uşor au luat examenele, şi... te duci la şase, şase reţete primeşti”, spun părinții.

La Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara sunt trataţi anual aproximativ 80.000 de pacienţi. În cele mai multe dintre cazuri numai după o astfel de investigaţie, se poate stabili un diagnostic corect.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche