Trafic „pe verde”, grație turbo-girației la Timișoara

Data publicării:
turbo-giratie

Una dintre cele mai aglomerate intersecții din Timișoara a devenit mai ușor de tranzitat, grație unui sistem împrumutat din străinătate. Vorbim despre turbo-girație. Un concept olandez implementat în marile orașe europene și care fluidizează traficul. Mai exact, fiecare bandă din sensul giratoiu îi îndrumă pe șoferi spre ieșirea dorită. Astfel se evită ambuteiajele și neînțelegerile între participanții la trafic. Sistemul s-a dovedit util în orașul de pe Bega, în primele zile de școală intersecția a căpătat culoarea verde în aplicațiile de trafic online.

Ideea municipalității din Timișoara de a implementa sistemul de turbo-girație a venit în urma ambuteiajelor care se formau în intersecția din Piața Mărăști. După săptămâni bune de șantier, traficul prin sensul giratoriu a fost deschis, iar șoferii au avut parte de o surpriză, la orele de vârf nu s-au format cozi de mașini. Șantierul a durat câteva luni din cauza vestigiilor istorice găsite în zonă de arheologi. Acum, autoritățile se pregătesc de semaforizarea intersecției.

„Sunt cele trei benzi în sens și modul în care sunt gestionate intrările și ieșirile din girație conduc la acest termen de turbo-girație. Acum se fac studii de trafic pe configurația asta nouă a intersecției și fără restricții deci fără semaforizare și vedem care sunt fluxurile de mașini pe diversele străzi care intră în girație." a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei

În zonă au fost amenajate și piste de biciclete, însă nu au continuitate pe toate străzile adiacente din cauza ecartului stradal îngust, spun autorităţile. Amenajarea sensului giratoriu din Piața Mărăști a început anul acesta în luna mai. Lucrările nu sunt complet finalizate, muncitorii mai au de lucru la trotuare.

reporter: Gabriela Halmi/ operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri