Trafic perturbat, în centrul Timișoarei, din cauza unei cruci

Data publicării:
cruce A



Pentru început, doar una dintre cruci ar fi trebuit ridicată la 100 de metri înălțime, ca să fie montată pe Biserica Ortodoxă Sârbă din Piața Unirii. Ambele însemne sfinte au costat 13.000 de euro, banii au venit dintr-o donație, iar enoriașii au așteptat cu sufletul la gură momentul.

"Crucile cele vechi sunt din 1791. Au fost restaurate de câteva ori, dar nu s-a mai putut. Efectiv, s-au defoliat si au putrezit. A existat pericolul ca ele să cadă și să provoace un accident", ne-a declarat Marco Marinkovic, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Preoții şi-au dat seama că aceasta cruce, chiar dacă măsoară peste 6 metri şi are 120 de kilograme, este mult prea mică pentru a sta în siguranță pe turnul bisericii. Din acest motiv, operațiunile au fost sistate.



Problemele au fost depistate însă prea târziu: în zonă a fost instalat deja un utilaj greu, care ar fi trebuit să ridice crucea. A fost şi motivul pentru care şoferii din Timişoara au avut de pătimit. Au stat blocaţi pe străzile din zona Pieţei Unirii fara să ştie de ce. Iată câteva reacții culese de echipa Digi24 Timișoara: "Se circulă greu.(Am parcurs - n.r.) 200 de metri în 10 minute","Greu”. - De cât timp stați așa? ”Nici nu știu, de vreo 20 de minute", "Să le fie rușine. Ne țin de o oră aici. Poate avem treabă și trebuie să ajungem pe la spitale, pe la școli".

Crucile care urmează să fie montate pe turlele Bisericii Ortodoxe Sârbă vor fi inspectate şi modificate de mai mulţi meşteri care vor veni din Serbia. Dacă lucrările decurg conform planului, cele două cruci ar putea fi montate la începutul săptămânii viitoare.

reporter: Gerhald Ernst
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri