Traficul de persoane: din culisele anchetelor

Data publicării:
trafic prima

Fenomenul, cândva dezvoltat prin violenţă, a devenit cu atât mai periculos cu cât, în prezent, ia amploare prin intermediul șantajului emoțional. Paradoxal, ancheta se bazează pe încrederea victimelor în polițiști, aceeaşi încredere acordată cândva celor care le-au răpit libertatea
 
Traficul de persoane a suferit numeroase transformări de-a lungul anilor. Astfel că, în prezent, traficul de persoane a ajuns să fie sinonim cu traficul de minori. Una dintre grupările destructurate în acest an de ofiţerii de la Crimă Organizată din Timişoara viza racolarea mai multor tinere, majoritatea minore, cu scopul de a fi exploatate sexual. Odată ancheta declanşată, următorul pas a fost câştigarea încrederii victimelor de către investigatori.

„Rămâne doar să am răbdarea pentru a crea puntea cu ele, de-a vedea că pentru mine ele contează, îmi pasă de ele şi sunt acolo oricând sună, uneori sună la te miri ce ore, e nevoie de timp, uneori luni de zile până câştigi încredere”, ne spune un ofiţer de la ”Crima Organizată”.

 
Un alt palier este reprezentat de exploatarea minorilor prin cerşetorie. Un astfel de caz de amploare a fost rezolvat de ofiţeri tocmai în Italia. Membrii grupării proveneau însă din România. În acest caz, poliţiştii s-au confruntat cu o altă problemă: ”Am avut victime iniţiale, care ulterior s-au transformat în racolatori, cu toate că ştiau ce se întâmplă în Italia. Și-atunci dacă, din greşeală, ajungi la o astfel de persoană, bineînţeles că ea va merge şi va deconspira activitatea noastră de cercetare”.

Încrederea este câştigată cu mare dificultate. Nimeni nu poate avea certitudinea că aceasta se va menţine. Când, însă, dorinţa de a face dreptate este mai mare decât frica, ancheta este aproape de final: ”M-a impresionat plăcut situaţia în care o victimă m-a contactat şi mi-a spus că traficanţii încearcă să-i cumpere tacerea, sa-şi schimbe declaraţia. Asta înseamnă că activitatea noastră a fost eficientă şi persoana respectivă a avut încredere că noi o să facem dreptate”.

 
Ofiţerii cu experienţă au constatat de-a lungul anilor că metodele constituirii unei grupări specializate în trafic de persoane au suferit modificări: ”Traficul de persoane nu mai este grosier, a intrat pe nişte paliere mai rafinate. Din ce în ce mai puţin se vorbeşte pe telefoane, se foloseşte metoda „Lover boy", care îmbracă un aspect ce ţine de o altă sferă a relaţiei, de o relaţie de fapt și până dovedeşti traficul de persoane, până la urmă victima e cea care te ajută cel mai mult”.

”Aveam de-a face cu grupări infracţionale care foloseau în primul rând violenţa, constrângerile fizice în exercitarea unor presiuni asupra victimelor. În prezent, aceste grupări acţionează sub alte forme. Toate aceste mutaţii s-au făcut şi pe fondul implicării active a structurilor noastre în combaterea acestui fenomen”, afirmă un şef de serviciu de ”Crimă Organizată”.

 
Zeci de dosare care au vizat grupări de criminalitate organizată, specializate în trafic de persoane, au fost înaintate procurorilor DIICOT în acest an. Victimele au fost eliberate şi mare parte dintre infractori, condamnaţi. Investigatorii sunt însă în gardă, mai ales că frecvenţa fenomenului, deşi scade la nivel internaţional, se dezvoltă vizibil în ţara noastră.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri