Transplantul osos, realizat de medicii din Timișoara, şansă la o viaţă normală pentru o fată de nouă ani

Data publicării:
fetita prima

”În patru săptămâni, o să ai voie să calci pe el, bine?” Un banal accident a transformat-o pe Anamaria Marga într-o persoană cu handicap. Calvarul a început după ce şi-a fracturat tibia piciorului drept, în urmă cu doi ani.

”Am fost afară cu verişoara mea, şi acolo, la noi la bloc, a fost o sârmă şi am căzut în ea, şi am căzut pe os. Şi m-a dus mami la urgenţe, şi a zis că am chist osos şi că trebuie să mă opereze”, ne-a povestit Anamaria.

 
Au urmat câteva luni de coşmar pentru Anamaria. A suferit două intervenţii chirurgicale ortopedice la Arad, însă fără rezultate. Copila suferă din naştere de o afecţiune ce îi face foarte dificilă vindecarea fracturilor. În scurt timp, nu s-a mai putut deplasa, medicii i-au eliberat un certificat de handicap, iar părinţii au fost nevoiţi chiar să o retragă de la şcoală.

”A rămas cu piciorul cârn, şi scurt, trei centimetri, şi nu a mai putut să facă la Arad, şi a trimis-o la domnul profesor, care a făcut-o bine”, spune Mariana Marga, mama pacientei. La sfârşitul acestui an, Anamaria a ajuns la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara, iar medicii de aici, împreună cu specialiştii de la Secţia de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Judeţean, au decis să îi facă un transplant osos, printr-o metodă microchirurgicală.

 
”Înainte de operaţie, tibia dreaptă avea un segment de pseudoartroză. Acesta a necesitat transplantul unui segment de fibulă, de la piciorul contralateral, anastomozat, la vasele tibiale posterioare”, precizează Sorin Barac, medic specialist în microchirurgie.

A urmat o operaţie ce a durat mai bine de șase ore, o provocare, spun medicii, încheiată cu un succes. ”M-a operat şi m-a făcut bine”, spune Anamaria Marga.

”În aceste condiţii, practic, fetiţa va putea umbla, piciorul va fi drept, în ax, de aceeaşi lungime ca şi cel contralateral, şi astfel poate să se reintregreze social”, afirmă dr. Sorin Barac.

 
Prof. dr. Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie Reconstructivă, susține că ”aparte a fost, în primul rând, dimensiunea structurii asupra căreia a trebuit să intervenim, respectiv vasele de sânge pe care a trebuit să le reconectăm au avut o dimensiune de sub un milimetru”.

Medicii spun că, în aproximativ o lună, Anamaria va putea merge din nou. În plus, va putea avea o viaţa normală.

reporter: Adina Iriza
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri