Trataţi pe banii străinilor. Medicii de peste hotare au trimis în România medicamente și aparatură de zeci de milioane de euro

Data publicării:
medicamente

Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara. Zeci de micuţi bolnavi de cancer sau hemofilie sunt salvaţi anual de la moarte, cu ajutorul tratamentelor primite din străinătate. Donaţiile sunt mană cerească pentru spital şi părinţi, întrucât statul acoperă doar un sfert din costul tratamentului necesar.

”A nu-i pune pe părinţii şi-aşa tulburaţi şi grav loviţi de soartă prin îmbolnăvirea severă a copiilor să-i mai punem şi-n situaţia de-a căuta medicamente care se găsesc greu sau care nu se găsesc la noi în ţară şi care costă fantastic de mult”, spune Margit Şerban, şeful Secţiei de Hemofilie şi Oncopediatrie, Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara.

Wolfgang Schramm este unul dintre medicii care au trimis în ultimii zece ani sute de pachete cu medicamente. Trăieşte în Germania şi este vechi prieten al clinicii din Timişoara. Este sprijinit la rândul lui de o asociaţie care ajută ţările mai puţin dezvoltate. Primele donaţii le-a făcut pentru copiii bolnavi de hemofilie.

”Am strâns factori de coagulare (n.r. - tratament pentru hemofilici) în valoare de câteva milioane de euro, de la companii, şi i-am adus aici. A fost prima livrare. Un singur tratament cu factori de coagulare este foarte scump, ajunge să coste peste 100.000 de euro”, spune Wolfgang Schramm, medic specialist oncologie la Spitalul Universitar Munchen, Germania.

Un alt palier în care medicamentele din străinătate sunt aproape indispensabile este cel al bolilor mintale, în special la copii şi adolescenţi. Doar o mică gamă de pastile este decontată de statul român, însă de cele mai multe ori aceste pilule nu-şi fac efectul. În schimb, tratamentul din America, cel mai modern de pe piaţă, este eficient, dar scump. Pentru un singur pacient costurile lunare pornesc de la 1500 de lei, dar pot ajunge şi la peste 1000 de euro. Pentru a-i scăpa pe bolnavi de povara financiară, medicii din Timişoara au creat proiecte de cercetare. Au făcut mai exact studii bazate pe urmărirea simptomelor pacienţilor, pe care le-au trimis companiilor farmaceutice din Statele Unite. Pentru fiecare studiu, reprezentanţii companiilor trimiteau în ţară medicamentele necesare.

”Beneficiază de ultimul medicament apărut în lume, este o mare şansă! Şi pentru noi, că şi noi învăţăm, nu spun că pot intra şi medici tineri, rezidenţi”, spune Liliana Nussbaum, şeful Secţiei de Neuropsihiatrie Infantilă, Centrul de Sănătate Mintală Timişoara.

Toate aceste studii s-au făcut cu acordul Ministerului Sănătăţii şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Patru astfel de proiecte, a câte 20 de pacienţi fiecare, au fost finalizate în ultimii patru ani, iar alte patru sunt în derulare. Fiecare studiu durează aproximativ trei ani.

Unul dintre beneficiari este această doamnă. Fiica sa, în vârstă de 17 ani, suferă de psihoză.”Am intrat într-un studiu, şi a luat un tratament la care a răspuns foarte bine. Văzând că merge bine, am continuat acest tratament. Doi ani de zile fetiţa a mers foarte bine”, spune mama unei paciente.

Peste 100 de copii din toată ţara sunt trataţi de cancer la Timişoara, iar câteva zeci de hemofilie. Statisticile medicilor spun că 1% dintre micuţii din ţara noastră suferă de schizofrenie, iar alţi 3-4% de depresie profundă.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri