Trecutul nu e meserie de viitor. Arheologii pleacă în străinătate pentru un loc de muncă stabil

Data publicării:
trecutul

Octavian Rogozea a studiat arheologia în Timișoara. După absolvire, a vrut să îşi practice meseria aici, numai că atunci când a vrut să se angajeze, s-a lovit de problema lipsei locurilor de muncă în domeniu. Aşa că a plecat în Germania, să pună în practică acolo ceea ce a învăţat aici.

”Vrând, nevrând, neavând altă variantă am cam fost presați să plecăm în Germania. Și eu și o grămadă de colegi. Ultima dată când am fost am avut echipa noastră, suntem respectați acolo. Cel puțin în Bayern, ca să nu exagerez, cred că arheologia de salvare e 60% dominată de români”, spune Octavian Rogozea, arheolog.

Cu un master în arheologie, Filip Vlăduț a încercat și o altă variantă - învățământul. Șase ani a rezistat cu salariul de profesor de istorie. A revenit la meseria de arheolog când a aflat de șansa oferită de nemți.

”Am demisionat din cauza lipsei de bani. Salariu de nouă milioane în învățământul din România... nu se poate trăi decent. Suntem bine plătiți acolo și este o meserie. Deci poți să te bazezi că ai o meserie în mână, nu... aștept un contract acum, un contract peste cinci luni”, afirmă Filip Vlăduț, arheolog.

Și cei aflați la început de drum se gândesc să plece în Occident, acolo unde salariile sunt şi de două ori mai mari:

”Nu văd de ce nu aș încerca și această variantă. Acum sunt la facultate și părinții mă ajută, dar mai încolo va trebui să mă țin pe picioarele mele”,
”Situația este tristă în principiu, deoarece, comparând cu lucrurile de afară, și arheologii sunt mult mai slab plătiți”,
”Acolo suntem mai bine plătiți. Cred că toată lumea pentru asta pleacă”.

”Sigur, cât ești tânăr, lucrurile astea par exotice, prezența pe alte șantiere, alături de colegi din altă țară, dar pe termen lung, lucrurile astea de afectează, adică nu îți oferă nici siguranță”, ne-a declarat Călin Timoc, arheolog.

Paradoxal, arheologii spun că în acest domeniu este nevoie de oameni, iar dovadă stau şi descoperirile arheologice importante din ultima perioadă.
”Nu sunt scoase posturile la concurs, fiind în general blocate chiar de către minister. Problema este că ar fi de lucru, dovadă că, cel puțin în județul Timiș în acest moment sunt vreo cinci șantiere arheologice deschise”, precizează Dorel Micle, arheolog.

Dacă prind un contract pe scurtă durată absolvenții sunt plătiți cu opt lei pe oră. Cu o muncă intensivă de 10 ore pe zi ei pot câștiga până la 2.000 de lei pe lună, în timp ce, în Germania, aceeaşi muncă e remunerată cu cel puţin 1.000 de euro. La Facultatea de Istorie din Timișoara au fost amiși anul acesta în jur de 40 de studenți.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri