Sari la conținut

Trei dintr-o lovitură

Conform procurorilor DNA, primarii comunelor Covăsînţ, Şicula şi Almaş din Judeţul Arad au pretins şi primit între decembrie 2014 şi iunie 2015 diverse sume de bani de la partronul unei firme de construcţii cu care primăriile pe care le conduceau aveau un contract de asfaltare a străzilor. Cel care i-a denunţat pe edili a fost chiar omul de afaceri.

„Cei trei ar fi primit sume de bani, de la oameni de afaceri, administratori ai unor societăți comerciale pentru ca în schimb să asigure buna derulare a contractelor, e vorba de contracte de asfaltare de străzi. E vorba de mită, de infracțiuni de luare de mită și valoarea mitelor variază între 2500 și 7000 de lei”, spune Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA .

„Conform procurorilor primarul din Şicula a cerut cei mai puţini bani din partea firmei care a realizat asfaltările: 2500 de lei. Interesant este faptul că pe 28 aprilie, cu două săptămâni înainte de a fi reţinut, primarul din Şicula se lăuda în presa din Arad cu asfaltarea străzilor din comună, pe care o considera una dintre cele mai mari realizări din mandatul său” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Vestea că primarii lor au ajuns în arestul DNA i-a luat în suprindere pe localnicii din comune. Aproape fără excepţie ei spun că nu se aşteptau la aceste fapte pe care de altfel unii nici nu le cred ca fiind adevărate.

„Nu pot să-mi dau seama. Probabil ceva politic. Îi o lucrătură politică...”, spune un localnic din Şicula.

„Nu credem să fi luat! E om bun. O făcut ce o putut să facă! Posibilul... dar nu... să zicem de rău nimica... Doamne Fereşte!”, completează o localnică din Almaș

„N-am auzit. Noi nu ştim de astea. Noi din cât îl cunoaştem, îi un om bun!”, susține un localnic din Covăsînț.

„Eu, părerea mea, că nu sunt reale, nici nu pot să vă spun... părerea mea... ce l-a determinat pe  domnul... mă rog... pe denunţător să facă acel denunţ. Cum vă spun, şi cetăţenii comunei sunt stupefiaţi de ceea ce se spune...”, explică Aurel Costea – viceprimarul comunei Almaş.

Prezentaţi astăzi în faţa unui judecător cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, cei trei au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile. Deşi în această situaţie primarii nu îşi mai pot exercita funcţia, ei pot însă candida fără probleme la alegerile de luna viitoare.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs