Sari la conținut

Treptele noi ale Catedralei Mitropolitane din Timișoara, fisurate. Autoritățile au poziții contradictorii

Lucrările au fost finalizate în luna aprilie a acestui an, după aproape un an şi jumătate de când s-a dat startul înlocuirii vechilor trepte ale Catedralei Mitropolitane. Peste 100.000 de euro au fost alocaţi, mai bine de jumătate din sumă provenind din bugetul local. Acum, însă, au apărut primele probleme.

Pentru construirea treptelor catedralei au fost alese materiale din rocă vulcanică, tocmai pentru că sunt foarte rezistente. Cu toate acestea, la aproape trei luni de la finalizarea lucrărilor, se pot observa cu uşurinţă primele crăpături.

Timişorenii au observat toate aceste probleme, iar acum cer explicaţii celor responsabili: ”Ar trebui să aibă grijă când să facă aşa ceva, să-i pună înapoi să facă lucru ca lumea, nu aşa măgărie ce se face, nu vedeţi ce-i aici? Curgea apă când am venit acum vreo trei săptămâni, curgea apă din ...şi-atunci au venit şi-au astupat să nu mai curgă”, ”Da, sunt degradate, se vede că sunt degradate. N-a fost lucrarea bună, probabil. La câţi bani s-au băgat, cred că ar trebui s-o reevalueze, să plătească cine a început-o”.

În timp ce timişorenii aşteaptă un răspuns de la cei care au folosit bani publici pentru execuţia acestor lucrări, reprezentanţii Mitropoliei Banatului nu au observat nimic. ”Atâta vreme cât noi nu am constatat aceste probleme, noi nu am apelat nici la firma care s-a ocupat de această lucrare, dar dacă vor apărea pe parcurs astfel de probleme, cu siguranţă că o vom face, mai ales că lucrarea este în garanţie”, afirmă Lucian Florea, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

Lucrarea are o garanţie de patru ani. Treptele au fost construite din andezit, un material foarte rezistent, potrivit managerilor de proiect. Aceştia au şi observat de altfel problemele, însă consideră că principala cauză este alta.

Sunt doar microfisuri normale la piatră şi o lovitură dată de sus în jos, care pare să fie vandalizare, nu un proces intern. Este un material natural, care nu e omogen şi izotop,când e pusă în operă, ea se ajustează fisurând fin”, precizează Ion Andreescu, şef de proiect.

Nimeni nu ştie acum dacă a fost un act de vandalism sau nişte procese normale ale materialelor utilizate. Cert este că a reacţionat şi municipalitatea, o dată ce a aflat de problemă. Nicolae Robu, primarul Timişoarei, precizează: ”Acele plăci care se crapă, vor fi schimbate, aşa trebuie să se întâmple. Sigur că nu ne e totuna ce se întâmplă cu banii pe care-i alocăm de la primărie”.

De-a lungul execuţiei lucrărilor, muncitorii au fost schimbaţi de mai multe ori, pe motiv că nu ar fi lucrat suficient de riguros la montarea treptelor. Primăria a alocat peste 60.000 de euro din bugetul local, iar restul sumei a fost plătită de către Mitropolie.

reporter: Maria Rohnean
operator: Adrian Ionescu, Viorel Jiva, George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche