Tricolor gigant, în centrul Timișoarei. Drapelul are 100 metri lungime și trei metri lățime și a fost realizat la Chișinău

Data publicării:
drapel

”Basarabia e România!” Pentru românii din Basarabia, ziua de 27 martie are o semnificație aparte. Basarabeni de toate vârstele s-au adunat în centrul Timișoarei pentru a trezi în conștiința românilor importanța acestui eveniment:

”Totuși sunt oameni care mai țin minte și știu că, cândva am fost împreună, că eram aceeași țară, că vorbim aceeași limbă. Cred că e aici în suflet pentru fiecare din noi”,
”Eu cred că dacă ne-am adunat în număr atât de mare aici, lumea încă își mai amintește de acest eveniment frumos”,
”În urmă cu 97 de ani, Basarabia a făcut primul pas către unirea provinciilor românești, către țara mamă. Se cuvine să arătăm că în sufletul nostru și în scara noastră de valori e un reper important”

Pentru a marca această zi, zeci de moldoveni au lucrat timp de mai multe săptămâni pentru a realiza un steag uriaș. Drapelul a fost expus timp de aproape 30 de minute pe o stradă pietonală din Timișoara.

”Tricolorul întins în centrul Timișoarei are 100 metri lungime și trei metri lățime. Practic, fiecare culoare are o lățime de un metru. Drapelul a mai fost expus și în alte orașe din România, printre care Cluj sau Alba Iulia”, ne spune Raluca Popa, reporter Digi 24 Timișoara.

”Am decis ca prin aceste acțiuni să demonstrăm că nu am uitat ce s-a întâmplat atunci, că ne pasă și că vrem să reîntregim din nou neamul românesc”, precizează Victor Sârbu, reprezentant al Platformei Civice Acțiunea 2012.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării din Basarabia avea să voteze unirea cu Patria Mamă, România, după o lungă perioadă de ocupație țaristă.

Basarabenii din Timişoara îndeamnă la vot 

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri