Sari la conținut

Trotuare pentru șiruri indiene

În total, pe Drumul Vinului din Judeţul Arad au fost modernizați 30 de kilometri de trotuare. În jur de 10 kilometri însă nu pot fi folosiți. Din motive practice.

„Trotuarele sunt atât de înguste încât doi oameni adulţi nu pot să meargă în paralel, iar cu bicicleta lucrurile sunt şi mai complicate pentru că doi biciclişti care s-ar întâlni faţă în faţă nu au pe unde să se ocolească” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Late de doar 80 de centimetri trotuarele din câmp au la margini borduri înalte care le fac periculoase pentru bicicliştii care ar nimeri cu roata pe lângă terasament. La fel de deranjant este şi faptul că trotuarele sunt întrerupte din loc în loc, ceea ce le face aproape imposibil de folosit.

„Mergi două, trei sute de metri, iară tre să te dai jos să ieşi în şoseau, ai greutate, ai ceva, venim... două biciclete nu pot să meargă alăturea. Nici doi oameni”, spune un localnic.

„[Circulă cineva pe jos între sate aicea?] Doamne apără! Mai merge câte o bătrână aşa dar nu ca să meri pe jos. Ce să faci? Aia pentru biciclete ar fi fost da păi... mai larg un pic!”, completează un altul.

„Îs făcute fără rost! Cineva o băgat bani în buzunar”, concluzionează un alt sătean.

Singurul trotuar din câmp, conectat la cele din sat se află în comuna Şiria și leagă localitatea de un drum ce duce la o mănăstire. Şi aici însă poate fi folosit de eventualii pietoni numai în şir indian.

„Era bine dacă era puţin, puţin mai lat era... foarte bine”, explică Valentin Bot, primarul comunei Şiria.

Consiliul Judeţean Arad, proprietarul trotuarelor spune că totul a fost făcut conform proiectului tehnic, reprezentanţii săi admit că trotuarele nu sunt complete însă spun că aceaste probleme vor putea fi rezolvate numai printr-o nouă finanţare care cel mai probabil va veni din fonduri publice. 

„Proiectul tehnic a fost respectat în totalitate de câtre constructor aşa cum a fost el avizat. [Şi atunci cum se explică acele lipsuri? Nu au fost incluse în proiect?] Se poate spune şi aşa. [Şi ce se întâmpla în continuare? Există posibilitatea remedierii lor în cadrul acestui proiect sau trebuie un proiect nou?] Cu siguranţă Consiliul Judeţean Arad va demara un nou proiect pentru a repara aceste mici deficienţe”, admite Andreia Oţoiu – purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Arad.

Drumul Vinului din judeţul Arad a fost finalizat după mai multe întârzieri în toamna anului trecut. Proiectul în valoare de 56 de milioane de lei a fost demarat în 2010 însă a fost întârziat din cauza problemelor cu constructorii.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs