Sari la conținut

Turism timișorean, la Festivalul Dovlecilor

Cu muzică, preparate tradiționale dar și dulceață din dovleac sau obiecte de artă populară. Așa i-au întâmpinat vecinii din Serbia pe românii care au trecut granița pentru a sărbători Zilele Dovleacului, un eveniment devenit tradiție în luna octombrie, în ultimii 30 de ani. 

„Este deosebit și eu mă bucur că pastam o sărbatoare, nu împrumutată de la americani, ci încercam să promovam ceva ce aparține comunității noastre”, povestește un turist.

„Mi-ar plăcea ca acest eveniment sau ceva similar să se petreaca și în România. Evenimentul chiar este impresionant, frumos”, spune un participant la festival.

La Kikinda au venit chiar și producători din Buzău, pentru a prelua din experiența sârbilor pentru evenimentele similare organizate în România.

„Am venit să căpătăm și noi mai multă experiență. Noi am organizat un festival de genul acesta care a fost la prima ediție. Noi anul acesta, pentru prima dată, am avut un dovleac de 122 de kilograme. Până îi ajungem pe dânșii cred că mai avem de învățat”, spune Ionel Horgocea - producător local din  Buzău.

„Au venit o mulțime de români și , ce m-a impresionat, a fost când au văzut standul de Buzău, Romania și au venit buluc aici”, povestește  Elena Stănescu, un producator local din Buzău.

Zilele Dovleacului este sigurul astfel de eveniment din Europa de Sud - Est. Prima ediție, organizată în 1986, a pornit din dorința de a transmite către noua generație cultura și tradițiile zonei. Acum, festivalul este un magnet de turiști. 

„În acești 30 de ani, am devenit o sărbătoare internațională care atrage numeroși turiști din zonă, mulți din Yugoslavia dar cel mai mare număr de turiști sunt românii.  Avem tradiție comună, istorie comună și suntem ca frații, nu doar vecini”, spune Sasa Tanackov - organizator.

Pentru cele patru zile de festival organizatorii se așteaptă la aproximativ 6000 de turiști români care vor trece granița pentru a sărbători recolta alături de vecinii din Serbia. Cel mai mare dovleac din cele 29 de ediții ale festivalului,  de 507 kilograme, a fost cules în urmă cu un an. Însă chiar și în acest an, dovlecii înscriși în concursul festivalului depășesc 400 de kilograme. 

Reporter: Raluca Popa

Operator: Adrian Ionescu