Turneu internaţional de şah, la Arad. Concurează 240 de jucători la categoria open şi 80 la categoria copii

Data publicării:
sah

Aflat la a şaptea ediţie, openul de şah de la Arad a reuşit să adune anul acesta la start un număr record de copii dornici să dezlege tainele acestui sport care din toamnă va deveni materie opţională în toate şcolile din România.

”Aş vrea să devin un mare maestru cu ELO mare, 2500 - 2600”, spune Bogdan David, campion mondial şcolar la şah. - Asta te gândeşti să îţi faci o profesie din sah sau te gândeşti pe lângă altă meserie? ”Nu. Vreau o profesie! Da!”

Dacă se numără printre câştigători la finalul turneului, concurenţii pot încasa şi 1.000 de euro. ”Trebuie să fii foarte, foarte bun şi trebuie să munceşti acasă timp de multe ore. Este foarte asemănător unei slujbe normale, pentru că trebuie să petreci mult timp pregătindu-te, antrenându-te”, spune Aleksander Mista - mare maestru internaţional Polonia.

”Din păcate, şahul nu este un sport prea bine plătit în zilele noastre şi poţi să câştigi mai bine dintr-un loc de muncă obişnuit. Mai degrabă asta o să aleg şi eu mai târziu”, afirmă Balog Imre - mare maestru internaţional Ungaria.

În America în schimb lucrurile stau cu totul diferit. ”Sunt foarte multe turnee în New York. Mai este unul în Statele Unite. The Millionaire Chess Open, ai auzit de el? Acesta va fi în Las Vegas, unde garantează un fond de premiere de un milion de dolari. Aşadar sunt o mulţime de şanse dacă joci sah profesionist şi călătoreşti”, precizează Tyrell Harriott - jucător profesionist de şah.

Chiar şi aşa, părinţii veniţi să îşi susţină copii în competiţie sunt optimişti. Sunt contienţi că tinerii nu vor ajunge să trăiască de pe urma şahului, dar vor avea numai de câştigat de pe urma practicării sportului minţii: - Aţi simţit rezultate la şcoală după ce a început să joace şah? ”Da. Se vede. Se vede! Şi cu cât face mai mult cu atât gândirea e mult mai dezvoltată la ei”, ”La învăţătură el merge foarte bine. În special la matematică sunt foarte mulţumită şi... e o idee bună şahul!”.

Turneul de la Arad aduce în concurs opt mari maeştri internaţionali, rangul cel mai înalt pe care îl poate atinge un jucător de şah în carieră şi peste 20 de maeştri internaţionali, o disticţia inferioară. Câştigătorul competiţiei de la Arad va primi un premiu în valoare de 5.000 de lei.

Reporter: Dan Codre
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri